Sunt mulţi oameni care trăiesc doar datorită încăpăţânării sale de a face transplant de ficat. Alţii sunt în viaţă doar prin încercarea unor tehnici chirurgicale noi. Un chirurg de excepţie... Prof univ dr Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Spitalul Fundeni, împlineşte astăzi 57 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".
"Mai există o speranţă pentru medicina românească"
"În acest aprilie am serbat nu numai ziua mea de naştere, ci şi cei 10 ani de la primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului (15 aprilie 2000). I-am urat «La mulţi ani!» domnului
Gheorghe Penea (pacientul transplantat atunci). I-am reamintit că îl aşteptăm la 30 aprilie, când vom sărbători Ziua Transplantului în România, împreună cu toţi ceilalţi bolnavi transplantaţi, dintre care cea mai mare parte se bucură în prezent de o viaţă normală.
Faptul că, în prezent, în Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic am ajuns la peste 220 de transplanturi hepatice, iar rezultatele sunt superpozabile celor internaţionale, este un motiv de mare satisfacţie pentru întreaga echipă pe care o conduc.
Dar cred că un motiv de şi mai mare satisfacţie a fost recent desfăşuratul simpozion «Academician Nicolae Cajal» la care, mai mult decât oricând până acum, am constatat un mare interes al studenţilor pentru cercetarea fundamentală la cel mai înalt nivel. Ceea ce, după mine, înseamnă că mai există o speranţă pentru medicina românească, destul de greu încercată, aş spune, în ultima vreme.
AR FI PĂCAT SĂ NE LĂSĂM RESURSELE SĂ SE PIARDĂ SAU SĂ PLECE!
Văzând câţi tineri au fost prezenţi în sală la prezentările unor conferenţiari din elita mondială (Sarah Ferber, Ştefan Constantinescu, Dan Duda, Florin Şelaru, Michael Ott), întrebările
pe care le-au pus şi interesul pe care l-au arătat, mi-am dat seama ce resurse extraordinare are medicina românească. Ar fi păcat să le lăsăm să se piardă sau să plece! Ei sunt cei care trebuie să lucreze mâine în laboaratoarele de cercetare pe care noi le construim astăzi şi să continue să îngrijească bolnavii din România. De altfel, tema principală a simpozionului a fost ceea ce numim în prezent «medicina translaţională», sintagma care defineşte legătura indisolubilă dintre clinică şi cercetare şi la care platforma Fundeni (Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic, Institutul Oncologie «Alexandru Trestioreanu») a venit cu mai multe comunicări.
PROFESIA RĂMÂNE DOMINANTA PRINCIPALĂ
După cum vedeţi, profesia rămâne dominanta principală, aşa cum a fost, de peste 30 de ani.
Mai ales că acum m-am mutat şi mai aproape de spital, aşa încât, dacă este nevoie pot ajunge în cca 10 minute. Mai rămâne ceva timp şi pentru viaţa personală, mai ales în week-end. A venit primăvara şi vom reîncepe să jucăm tenis în aer liber (după ce toată iarna ne-am «chinuit» la balon). Chirurgia este o meserie grea, pentru care trebuie să te menţii tot timpul în formă. Am Încercat tot timpul
SĂ O IMIT PE MAMA...
Peste puţin timp (în luna mai) mă pregătesc să-i spun şi mamei «La mulţi ani» cu ocazia celor 90 de ani pe care îi va împlini. Am încercat tot timpul să o imit în ceea ce priveşte volumul de muncă, dar nu cred că am reuşit, cel puţin până acum.
În încheiere, daţi-mi voie ca, prin intermediul ziarului dumneavoastră, să le doresc tuturor românilor multă sănătate şi spor în tot ceea ce fac!"
Citește pe Antena3.ro