x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Leontina Văduva

Astăzi e ziua ta: Leontina Văduva

de Ramona Vintila    |    28 Noi 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Leontina Văduva

Si-a inceput cariera muzicala in copilarie, cantand muzica populara alaturi de mama sa, Maria Ciobanu. A continuat cu muzica de opera, alaturi de nume mari ca Placido Domingo, Alfredo Kraus, Viorica Cortez sau Roberto Alagna. Leontina Vaduva implineste astazi 51 de ani. La multi ani!

"Cred ca toata viata este alcatuita din umbre si lumini. N-am putea distinge lumina daca n-ar fi si umbrele"
"Sunt ocupata cu repetitiile, concertele, masterclass-urile, drumurile de la Bucuresti la Paris si invers. Baietelul meu este in Romania, face scoala aici si eu vin cat de des pot. Publicul ma poate vedea in perioada 17-23 decembrie. Voi avea concert cu Ruxandra Donose si Teodora Gheorghiu, la Iasi, pe 17 decembrie, apoi urmeaza concerte la Cluj, Timisoara, Sala Radio din Bucuresti.

Muncim destul de mult ca sa satisfacem dorintele publicului, incercam sa fim cat mai bine pregatiti, sa-i bucuram.

Viata unui artist roman in afara Romaniei este complexa. Stiti ca, mai ales in ultimul timp, au fost multe frictiuni in ceea ce priveste romanii peste hotare, bineinteles ca nu ma refer la artisti, ci la persoanele care nu ne-au onorat denumirea de roman. Noi, artistii, trebuie sa aparam si sa demonstram ca romanii pot sa fie valorosi, pot face lucruri frumoase si ca ne putem mandri cu nationalitatea noastra. Asta trebuie sa faca artistul roman in afara, sa apere numele de roman, sa apere arta, sa o faca sa straluceasca pe scenele internationale.

Eu am cetatenie dubla, fiind si cetatean roman si francez. Sunt impartita in doua si trebuie sa reusesc sa-i impac pe toti cat mai bine.

Daca nu m-as fi nascut romanca, n-as fi fost eu. Sa o mostenesc pe mama si sa imprumut ceva din calitatile dansei pentru mine este un dar de la Dumnezeu si sunt foarte mandra de asta. Darul acesta genetic este mai profund decat atat. Pamantul tarii ne da candoare, bucurie, implinire, putere de a exprima in arta. Toate acestea ma fac sa fiu mandra ca sunt romanca.

As vrea ca generatiile urmatoare sa stie ca am incercat sa fac maximum, sa fiu un artist cat mai bun, un om modest. Muzica este un mesaj profund. Mi-as dori sa-si aminteasca de mine ca un artist bun, care a facut multe pentru cei din jur si care i-a bucurat. Poate ca unii au invatat ceva si de la mine.

Cred ca toata viata este alcatuita din umbre si lumini. N-am putea distinge lumina daca n-ar fi si umbrele. Ca sa stralucim mai tare avem nevoie si de aceste umbre, care ne ajuta sa ne implinim in profunzime, sa fim noi insine, sa ne descoperim pe noi insine. Incetul cu incetul ajung la o detasare care imi permite sa ma uit in urma si sa vad ce-am cladit pana acum si ce pot sa fac mai departe pentru cei care-mi sunt dragi si nu numai, pentru meseria pe care o practic in continuare. Sper din suflet ca voi avea ocazia sa si formez voci noi care sa fie apreciate in lume.

Mi-as dori ca macar un sfert din stralucirea mamei sa o mostenesc si eu. Si un sfert din ceea ce mama a dat publicului sa pot si eu sa dau. Asta e tot ce-mi doresc si, bineinteles, familia mea sa fie fericita si sa se implineasca, copilul meu, cu timpul, sa se orienteze putin spre muzica."

×