x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Luminiţa Gheorghiu!

Astăzi e ziua ta... Luminiţa Gheorghiu!

01 Sep 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Luminiţa Gheorghiu!
Sursa foto: /Agerpres

Este una dintre cele mai apreciate actriţe de teatru din estul Europei. A apărut în numeroase filme româneşti, dar şi în producţii franceze. A inter­pretat rolul asistentei medicale Mioara Avram în filmul "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu, rol care i-a adus mai multe premii decât ar fi putut visa. Luminiţa Gheorghiu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani!".



"Mi-e dor de fericire..."
"Sunt în pregătiri cu premiera de la Teatrul Notarra, «În piaţa Vladimir», un spectacol în două personaje pe care îl joc alături de Emil Hossu.

Părinţii mei, mari iubitori de teatru, muzică, operetă, ne duceau în fiecare duminică la Teatrul Naţional şi foarte des la Teatrul Nottara. Mergeam foarte mult la teatru, parcă am fi avut abonament. În afară de asta, mama mea a jucat 20 de ani în echipa de teatru amator a Ministerului Construcţiilor de Maşini. Aşa cred că mi s-a strecurat în sânge microbul teatrului.

Am debutat pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani într-un spectacol regizat de doamna Marietta Sadova, care avea şi rolul titular. Era absolut impresionant să joci alături de ea. Era nu numai regizor, era un profesor ade­vă­rat. Este foarte important ca un tânăr să-şi facă debutul în compania unor nume atât de valoroase.

De-a lungul carierei mele am învăţat că trebuie să fii întotdeauna foarte atent, nici un succes nu-ţi asigură un altul. O iei de fiecare dată de la capăt, de fiecare dată dai examen, din păcate. Spun din păcate, pentru că nu este foarte comod să dai de fiecare dată examen, dar asta înseamnă această profesie. Nu ai cum să ocoleşti acest lucru.

Mă bucur de rolurile de care îmi vorbesc spectatorii atunci când mă întâlnesc cu ei. Când am fost întrebată cu ce regizor mi-ar plăcea să lucrez, am răspuns: «Cu cel care mă face să greşesc mai puţin sau chiar deloc». La capitolul împliniri personale, fetiţele mele, Maria şi Alexandra, sunt cele mai mari realizări ale mele, doi copii absolut extraordinari. Dezamăgirile profesionale sunt legate de mine, pentru că, dacă ceva nu iese bine, categoric este şi vina mea.

Ca să fiu sinceră, nu am făcut nimic pentru mine în această profesie. Dumnezeu mi-a dat noroc în profesie, însă marele meu noroc sunt copiii. Este un mare noroc să ai copii buni care să nu-ţi facă probleme, ba chiar să-ţi dea bucurii. Copiii mei mi-au adus foarte multe bucurii. Sunt mulţumită de ce mi-a dat Dumnezeu apropo de profesie şi, uitându-mă în viitor, aştept să am mai multă linişte în suflet. Cele trei naşteri pe care le-am avut, Iuliana, fetiţa mea care s-a prăpădit la 6 ani şi jumătate, naşterea Mariei şi cea a Alexandrei sunt cele mai frumoase amintiri ale vieţii mele. În ceea ce priveşte profesia, îmi amintesc cu deosebită plăcere de Premiul Asociaţiei Criticilor de Film, la Los Angeles.

Este foarte important ca oamenii să se iubească, niciodată nu vom fi fericiţi veşnic şi există un moment în care sigur avem nevoie de cineva, dar este obligatoriu să ne gândim din vreme la acest lucru. În rest... Mi-e dor de fericire!"

×
Subiecte în articol: calendar