x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Luminiţa Gheorghiu

Astăzi e ziua ta: Luminiţa Gheorghiu

de Ramona Vintila    |    31 Aug 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Luminiţa Gheorghiu

Una dintre cele mai talentate, mai profesioniste si mai modeste actrite autohtone, Luminita Gheor­ghiu im­pli­neste astazi 62 de ani. La multi ani!

'Cand ai noroc, ai de lucru. Am inceput lucrul, din vreme, cu echipa de filmare a lui Calin Netzer. Filmul se va face la inceputul anului urmator, dar avem de stabilit atat de multe amanunte, incat in aceste saptamani de vacanta avem de muncit, ceea ce este foarte bine ca sa nu simtim criza, care poate fi nu numai financiara. Cand nu ai de lucru, poate e o criza mult mai importanta decat cea materiala. Omul este facut sa stea pe lumea asta ca sa munceasca, iar actorul care are momente de pauza nu este un om fericit. Imi place sa muncesc, de aceea am facut profesia asta, este o victorie de fiecare data cand esti solicitat.

Mi-aduc aminte de cineva mai des­tept decat mine, care spunea ca sunt victorii care duc la un impas, tot asa cum sunt infrangeri care deschid noi cai. Deci, aceasta victorie ma chi­nuieste putin, pentru ca avem foarte multe lucruri de stabilit, eu impreuna cu regizorul si ceilalti colegi care facem parte din distributie. Pe langa bucuriile astea, mai sunt si probleme, cum are fiecare om, dar, atat timp cat ai langa tine oameni care te iubesc, greutatile sunt mai usor de depasit.

Viata de actor in Romania in­seam­na, in primul rand, nesiguranta unui program, nu s-a reusit inca sa se ajunga la un lucru pe care eu mi

l-as dori, si nu numai eu, ca teatrele, cinematografia sa aiba un program pe doi ani, sa zicem. Atunci lucrurile ar fi mai disciplinate. Daca ar fi si bani pentru cinematografie ar fi foarte bine. Cred ca cinematografia romana, cu noul val sau vechiul val, a avut rezultate foarte bune, iar oamenii de afaceri, oamenii care dispun de un surplus, cred ca ar trebui sa ajute. Bucuria noastra, a actorilor, in ultimii ani, este ca cel putin salile de teatru sunt pline. As vrea ca urmatoarele generatii sa stie ca o viata intreaga am visat Oscarul. Am facut pasi cu multa transpiratie in profesia asta, in viata personala am avut o familie minunata, cu doi copii extraordinari, cu momente de cumpana, pentru ca nu exista familie fara momente de cumpana, dar eu fiind un om care iubeste dragostea, acest lucru m-a ajutat sa trec peste momentele de cumpana din viata personala si profesionala. Cred ca pe noi, actorii, ne influenteaza foarte tare viata perso­nala. Daca avem liniste si siguranta in familie, avem si inspiratie. Nu cred ca poti sa ascunzi prea mult din ceea ce esti, mai ales, actor fiind, pentru ca actorii, in rolurile pe care le joaca, vin cu tot ceea ce sunt ei ca persoana psihofizica. Niciodata nu am fost complet multumita de mine, de acti­vitatea mea, fara falsa modestie. Am auzit si la alti colegi chestia asta. Poate parea un alint, dar nu este un alint. Am jucat putin teatru si film, am avut norocul sa joc, atat in teatru, cat si in film, in productii care au avut succes, au avut impact, dar nu consi­der nici acum ca am vreun exercitiu care sa-mi ofere o garantie cand ma apuc de un rol. Una peste alta, trebuie sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat in profesie si pentru copiii pe care mi i-a dat.

Cel mai important lucru in viata, indiferent ce profesie ai, este iubirea, iubirea este lucrul care iti da liniste pe termen lung. Un rol pe care-l faci sau un premiu pe care il iei te bucura pentru scurt timp, dupa care, eu, cel pu­tin, ma intreb ce o sa fac la ur­ma­to­rul proiect, daca o sa reusesc sa-mi iasa asa cum mi-as dori. Si daca Dumnezeu te fericeste cu iubire, iubirea poate fi mai importanta decat Oscarul pe care mi l-am dorit toata viata. Mi-as dori sa intalnesc oameni fericiti, oameni care sa gandeasca un pic si la cei din jurul lor. Cunosc pe cineva care spunea: «Da, Doamne, sa am, sa pot sa dau!». Il rog pe Dumnezeu sa-mi dea ce crede el, dar in primul rand iubire, sa-mi umple sufletul de iubire, pentru ca necazurile te scot, cateodata, din acest sentiment frumos, sa-mi dea iubire sa pot sa dau.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...