x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Maya Simionescu

Astăzi e ziua ta: Maya Simionescu

23 Feb 2012   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Maya Simionescu

Presedintele Sectiei de Stiinte Biologice a Academiei Romane, director al Institutului de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu", un reper in cercetarea romaneasca, acad. Maya Simionescu implineste astazi 75 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

"Spera – viseaza – iubeste – iarta – zambeste – ajuta – fii generos si, mai ales, actioneaza!"
"Cred ca varsta este o stare, o stare de spirit la care participa tot ce ai adunat si risipit in lungul anilor, iar o aniversare nu reprezinta decat un scurt moment al acestei stari. Depinde de tine cum privesti momentul. Starea mea? Viata mea azi difera cu foarte putin fata de cea de ieri sau de cea din anii care au trecut. Poate filozofez mai mult, am mai putin timp sa fac unele lucruri care mi-ar face placere, ma simt bine cand pot face ceva pentru altii si realizez ce inseamna sa ai putin noroc sau putin sau mai mult ghinion in ceea ce faci...

Am norocul sa traiesc inconjurata de tineri, de tineri cercetatori, harnici si frumosi, muncitori dedicati stiintei, dornici sa inteleaga, sa competitioneze corect, sa se afirme prin ceea ce descopera din secretele naturii noastre si sa petrec cea mai mare parte a timpului meu in Tara Stiintei si Lumea Celulelor. Este o lume foarte diferita de lumea noastra inconjuratoare. Lumea Celulelor asculta cu strictete de legi, reguli, re­gulamente, activitati si protocoale instaurate si respectate de mii si mii de ani. Cand celulele nu mai asculta de regulile lor si se imbolnavesc este datorita (de obicei) unui intrus care intra din lumea inconjuratoare in lumea lor. Ce ar trebui sa facem pentru a-l indeparta si a reda, astfel, celulei puterea sa-si urmeze netulburata destinul si sa-si indeplineasca rostul ce i s-a harazit. Iata intrebarea pe care un cercetator in domeniul biomedical si-o pune, nu chiar in fiecare zi, dar destul de des.

Am ghinionul... dar despre asta nu-mi place sa vorbesc...

Cred ca am invatat cu varsta cat de important este sa faci ceva care sa dainuie, sa consideri greutatile o provocare, sa tratezi esecul si succesul la fel, sa imparti bucuriile si sa ascunzi necazurile... Am invatat sa privesc cu umilinta lumea Viului si sa intru cu smerenie in Tara Stiintei si Lumea Celulelor.

Crezul meu secret? «Spera – viseaza – iubeste – iarta – zambeste – ajuta – fii generos si, mai ales, actioneaza!» Sa crezi ca «imposibilul nu exista»."

×