x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Mihaela Crăciun!

Astăzi e ziua ta... Mihaela Crăciun!

de Ramona Vintila    |    24 Aug 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Mihaela Crăciun!

"Jurnalismul este o stare de graţie..."



Este cunoscută telespectatorilor ca realizator şi gazdă a emisiunilor "Articolul 7" şi "Seratele lui Iosif Sava", de la TVRI, post dedicat integral românilor din străinătate. Mihaela Crăciun îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.
Îi urăm "La mulţi ani!".

"M-aţi găsit la Balcic fără telefon mobil, dar deschizând la un moment dat căsuţa de mail. E a treia vară când venim toţi trei în «oraşul de piatră», cum i se mai spune Balcicului. Anul acesta stăm chiar la Castel, iar băiatul nostru, care are 7 ani, e foarte fericit. Şi-a luat acuarelele şi a pictat în fiecare zi. Balcicul e pentru noi o deschidere spre lumină, e lumea retrasă în vremea Reginei Maria. Mă regăsesc în ce spunea această regină fără asemănare - «aflu pe Dumnezeu în frumuseţe, în artă, în iubire, în iubire faţă de toţi oamenii».

Ne refugiem aici ca să putem renaşte pentru a începe iar munca. Un loc liniştit numai bun pentru plimbări şi lecturi. Aşa sunt şi eu, un om liniştit care caută tot timpul locuri şi oameni cum sunt în Bucovina, unde am deprins cu adevărat cei şapte ani de acasă. Sunt foarte mulţi cititorii ziarului vostru care nu ştiu cine sunt şi ce fac, chiar dacă emisiunile mele pot fi urmărite şi pe internet.

Asta şi pentru că TVR Internaţional nu este recepţionat în ţară. Când plec însă, în aeroport mai ales, vin oamenii să stăm de vorbă şi aşa îmi dau seama că îşi iau gura lor de oxigen de acasă şi din emisiunile mele. La dezbaterile politice din fiecare marţi seara, la ARTICOLUL 7 (i-am dat numele după articolul din Constituţia României, care se referă la drepturile românilor din străinătate), telespectatorii mă sună mai ales pentru a intra în dialog direct cu autorităţile de la Bucureşti.

La TVRI am trăit un regal jurnalistic alături de personalităţile pe care le-a avut invitate Iosif Sava, la Serata Muzicală: întâlnirea peste ani cu cei care au fost în studioul lui Iosif Sava. A mai fost emisiunea Prima Pagină, pe atunci, prin 2000, singura dezbatere de revistă a presei. Îl aveam deseori invitat pe Octavian Paler. Şi cu el şi cu dl Cristoiu vorbeam după ce ieşeam din direct, despre cărţi sau istorie. Iubesc teribil ce fac, pentru mine profesia asta e o stare de graţie. Mi-a oferit şi îmi oferă şansa unor mari întâlniri. Acum filmez portrete cu elitele româneşti din străinătate, nedrept de puţin cunoscute acasă.

Iată tot atâtea «mari împliniri profesionale». La capitolul «dezamăgiri» - faptul că la televizor se vorbeşte mult şi nu se face nimic, sunt aceiaşi oameni care se prefac că fac. Când consider că este momentul ca omul de televiziune să se retragă de pe sticlă? Depinde de fiecare, cât de dispus este să înveţe mereu şi mai ales să se uite cu sinceritate în oglindă şi nu neapărat pentru a-şi vedea chipul! Lui Iosif Sava, de pildă, retragerea forţată i-a grăbit sfârşitul. Şi asta pentru că viaţa sa era profesia sa.

Câte asemenea exemple avem azi printre noi? Îmi doresc să apuc ziua în care România să se schimbe cu adevărat şi îmi dau seama că asta se va întâmpla când cei care ne conduc se vor gândi mai întâi la binele ţării. O zi pierdută înseamnă pentru mine o zi în care nu am suficient timp să răspund curiozităţilor lui Mihai, să-i încurajez abilităţile şi pasiunile. La aproape 7 ani îi place să citească, a scris un «roman» - «O masă precolumbiană», are un portativ cu prima lui compoziţie pentru pian, îl pasionează mitologia, îi place să picteze (de altfel, Balcicul l-am «descoperit» împreună la o expoziţie la Muzeul Naţional de Artă).

O zi aniversară este mai ales ziua în care le mulţumesc părinţilor mei că mi-au dat viaţă şi m-au învăţat să fiu un om întreg. Şi îi sunt recunoscătoare bunului Dumnezeu pentru darul cel mai de preţ - MIHAI".

×
Subiecte în articol: calendar