Mihail Diaconescu s-a afirmat ca romancier, estetician, critic si istoric literar. Dintre cartile sale publicate amintim: "Antologie de literatura daco-romana", "Culorile sangelui" si "Prelegeri de estetica Ortodoxiei". Astazi scriitorul isi aniverseaza ziua de nastere, dar si cea onomastica.
"... Am fost mandru ca ma numesc Mihail"
"In acest moment am grija proiectelor mele pe care le urmaresc de mult timp si pe care le-as dori finalizate. Simt o imensa responsabilitate in raport cu publicul lector al cartilor mele, fata de care sunt dator si fara de care eu nu as exista ca scriitor. Gheorghe Calinescu spunea ca «a scrie pentru cei multi inseamna a scrie pentru mult timp». Eu cred in democratismul artei, cred ca avem o imensa responsabilitate in raport cu publicul care consacra toate valorile artistice, civice, morale. Nu cred in teoriile elitiste si nu cred in justetea celor care afirma ca elitele au un rol prea important in evolutia literaturii, artei, a ideilor in general. Pentru ca elitele sa-si vada ideile devenind forta in actiune, ele trebuie sa fie receptate de marele public. Astazi, mai intai ma voi ruga la cea mai frumoasa biserica din cartierul
Berceni, ce are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, dupa aceea voi avea cursuri cu studentii mei de la Facultatea de Limbi Straine, iar dupa-masa ma voi intalni cu familia si cu cativa prieteni. Vasile Bancila, autorul primei carti dedicate lui Blaga, spunea in "Duhul sarbatorii" ca "o bucurie traita de unul singur nu este niciodata intreaga", bucuria traita impreuna cu altii este mai cuprinzatoare, mai adanca. In fond, fara comuniune si comunicare fiinta umana nu poate fi inteleasa. Imi place sa imi petrec aniversarile intr-un cadru restrans, cu familia si cu cativa prieteni de o viata. Fiecare aniversare imi da stari paradoxale, pe de o parte bilantul realizarilor mele creste de la o etapa la alta, pe de alta orice nou adaos la anii pe care i-am trait pana acum imi da o stare de tristete.
Batranetea este o varsta a intelepciunii si a unor stari melancolice de care nu putem scapa. Idealul lucrului bine facut ne da tonus juvenil in tot ceea ce intreprindem. In copilarie, mi s-a intamplat un fapt extraordinar, mergand la biserica din satul Vulturesti, unde tatal meu era preot si invatator de tara, am ascultat o predica tinuta de el in fata credinciosilor. A fost prima data cand am reusit sa inteleg ceva din teologia dedicata cetelor ingeresti. Tatal meu, folosindu-se de idei din «Ierarhia cereasca», a explicat pe intelesul satenilor si eu ca adolescent am inteles ce inseamna cetele ingeresti si care e locul Arhanghelilor Mihail si Gavriil in cuprinsul cetelor ingeresti. Atunci, am fost mandru ca ma numesc Mihail. Cred ca adevaratul om traieste in primul rand pentru altii si mai putin pentru sine. Fara sa ne raportam la semenii nostri nu putem intelege nimic din propria noastra persoana."
FILOSOFIE
"Cred ca adevaratul om traieste in primul rand pentru altii si mai putin pentru sine. Fara sa ne raportam la semenii nostri nu putem intelege nimic din propria noastra persoana"
TRAIRI
"Fiecare aniversare imi da stari paradoxale, pe de o parte bilantul realizarilor mele creste de la o etapa la alta, pe de alta orice nou adaos la anii pe care i-am trait pana acum imi da o stare de tristete" -
Mihail Diaconescu, romancier