x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Mircea Geoană

Astăzi e ziua ta: Mircea Geoană

14 Iul 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Mircea Geoană

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, împlineşte astăzi 52 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".
"De ziua mea sunt bucuros că am familia, prietenii şi colegii apropiaţi alături de mine. E important să ai alături oameni care ţin la tine şi te sprijină necondiţionat. Însă, când vezi atâţia oameni necăjiţi şi îngrijoraţi pentru ziua de mâine, în jurul tău, nu prea îţi vine să sărbătoreşti. Cred că lucrul care mă întristează cel mai mult de ziua mea este faptul că, parcă, românii şi-au pierdut de tot speranţa şi încrederea. Vara, oamenii sunt de regulă mai relaxaţi şi mai binedispuşi, dar parcă niciodată în România nu a fost o stare de spirit ca aceasta. Este o combinaţie teribilă de îngrijorare, tensiune, stres, nesiguranţă, răutate. Îmi e dor de vremurile când oamenii zâmbeau mai mult pe stradă, ca în copilăria mea. Îmi lipsesc vremurile în care eram, dacă nu mai buni, măcar mai politicoşi unii cu alţii.

Nu am reuşit niciodată să ignor problemele din jur, de aceea aniversarea din acest an mă prinde la muncă, încercând să pun bazele unui Comitet Naţional pentru Politici de Dezvoltare, un organism care să reunească elitele societăţii şi care să găsească acele soluţii care să ne facă să mergem înainte ca ţară. Cred că viaţa românului de rând va deveni mai bună doar în momentul în care guvernanţii ţării, orice culoare politică ar avea ei, vor înţelege că singurul scop pe care trebuie să îl aibă este dezvoltarea României şi a societăţii româneşti. Până atunci, o să tot avem pseudoreforme, curbe şi generaţii de sacrificiu. Ca să fie mai bine pentru români, trebuie ca aceia care vin la putere să adopte o nouă filosofie de guvernare. Aştept acel moment în care, în România, nu cetăţenilor le va fi frică de guvernanţi, ci guvernanţilor le va fi frică de momentul în care vor trebui să dea socoteală în faţa cetăţenilor.

După 52 de ani de viaţă, dintre care 20 de ani petrecuţi în interiorul sau aproape de mediul politic, dacă ar fi să trag o linie, aş avea câteva regrete, dar cele câteva care sunt pălesc în comparaţie cu satisfacţia de a fi făcut lucrurile aşa cum am crezut şi am simţit că ele trebuie făcute. Regret, de exemplu, faptul că nu am apucat să fiu alături de familia mea pe cât mi-aş fi dorit. Nu regret însă momentele frumoase din politică, deşi poate unor oameni le-am acordat mai multă încredere decât ar fi meritat sau unora le-am întins o mână, pentru ca ei apoi să uite.

Dacă aş avea o maşină a timpului şi aş putea să retrăiesc câteva momente din viaţa mea, aceste momente nu ar fi deloc legate de politică, spre surprinderea multora. Aş dori să retrăiesc senzaţia pe care am avut-o când am devenit prima dată tătic, la naşterea lui Alexandru; aş dori să retrăiesc sentimentul pe care l-am avut la naşterea Anei-Maria; aş dori să retrăiesc primele zile de şcoală ale copiilor mei sau zilele în care au spus prima dată cuvântul «tată».

Îmi doresc ca în anii care vin să am mai mult timp de petrecut alături de familie. Acesta este lucrul care îmi lipseşte cel mai mult. 2009 a fost un an extrem de dificil pentru noi, dar am ieşit întăriţi din acele experienţe, pentru că am reuşit să rămânem uniţi. Îmi doresc pentru România ca, până la 14 iulie 2011, nivelul de trai să se îmbunătăţească şi să putem să vedem din nou oameni zâmbind pe stradă."

×
Subiecte în articol: calendar