x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Mircea Vintilă

Astăzi e ziua ta: Mircea Vintilă

de Luminiţa Ciobanu    |    23 Mar 2015   •   00:16
Astăzi e ziua ta: Mircea Vintilă

Marca existenţei sale: muzica!

Un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare, un artist cu voce caldă, “lordul” folk-ului românesc! Mircea Vintilă îşi sărbătoreşte la 23 martie ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Prietenii îi spun “Ciocu”, o prescurtare a apelativului din anii nevârstniciei – “Mirciocu”. A fost pasionat de muzică din copilărie, iar simţirea pentru artă i-a călăuzit paşii spre Şcoala de Muzică. A absolvit Liceul “Gheorghe Lazăr”, apoi Institutul de Construcţii, în anul 1974. Poate că, tocmai de aceea, muzica lui Mircea Vintilă un adevărat elixir sonor, completat de sunetul vibrant de chitară, nu este una fadă, ci atent structurată, de esenţă fină. A copilărit în Bucureşti, în zona Operei şi primii spectator au fost prietenii săi. “Am ascultat într-o seară o emisiune la radio a lui Cornel Chiriac, în care l-a prezentat pe Bob Dylan. Era pentru prima oară când am ascultat acest gen muzical, m-a fermecat cu totul şi mi-am dat seama că pot să fac şi eu aşa ceva. Tatăl meu mi-a făcut cadou o chitară spaniolă cu corzi de plastic, pe care o cumpărase de la un prieten. Am ieşit cu chitara mea în parc, acolo mă întâlneam cu prietenii şi cântam. Aşa s-au născut primele cântece şi prietenii au fost primii mei spectatori”, ne-a mărturisit într-un interviu Mircea Vintilă.

Dacă ar putea să-şi aleagă o altă perioadă în care i-ar plăcea să trăiască, s-ar opri, fără să stea pe gânduri, la epoca de glorie Beatles, Rolling Stones, Woodstock.

Cenaclul Flacăra avea să-i ofere şansa de a se exprima liber într-o perioadă în care libertatea era redusă la un simplu cuvânt de dicţionar, iar “Pasărea Colibri a scos folkul din cenuşă transformându-l într-un adevărat spectacol”.

Seninătate, regret, plăcere, exuberanţă. Muzica, marca existenţei lui Mircea Vintilă, exprimă diferite momente din viaţă într-o varietate de sentimente. “Folkul a avut întotdeauna ceva de transmis. A câştigat prin mesajul direct şi sincer şi prin linii melodice sensibile şi frumoase. Cântecele folk de valoare aparţin culturii noastre muzicale şi sunt sigur că vor fi ascultate cu plăcere în acest mileniu”.

×