x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Nicolae Negrilă

Astăzi e ziua ta: Nicolae Negrilă

22 Iul 2012   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Nicolae Negrilă

Fostul mare international oltean Nicolae Negrila implineste astazi 58 de ani. Legendarul fundas dreapta a intrat in istoria fotbalului romanesc ca omul care a calificat, in 1983, Craiova Maxima in semifinalele Cupei UEFA, gratie golului memorabil inscris in meciul-retur cu FC Kaiserslautern. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

Jucator, antrenor secund, antrenor la echipa a doua, director sportiv, delegat, antrenor la juniori republicani... Toate acestea il leaga de Universitatea Craiova. Cetatean de onoare al Craiovei si maestru emerit al sportului, "Negoro" este acum recuperator debite la Regia de Termoficare municipala.
"In aceasta perioada vreau sa fiu alaturi de familie, iar ziua de nastere mi-o voi serba in comuna mea natala, Gighera."

Despre inceputurile carierei sale, Nicolae Negrila si-a amintit: "Jucam fotbal, ca orice copil, in scoala generala. A venit un medic stomatolog, Vasile Alexandru, care a jucat fotbal si el la Universitatea Cluj, la Dinamo, in echipa nationala, cand m-a vazut mi-a zis ca ma duce la Universitatea Craiova. In vremeal aceea, antrenori erau Coidum si Nutescu. Am venit la o proba de joc, eram inca copil, am jucat din ’70 pana in ’74 la Universitatea Craiova, doi ani la juniori si doi ani la tineret. Apoi, in Divizia A, pe prima scena a fotbalului romanesc. Au fost accidentati doi dintre fundasii Universitatii Craiova si am jucat fundas dreapta la meciul cu Petrolul Ploiesti, cand s-a castigat campionatul. Asa a inceput cariera mea!"'

Provocandu-l sa-si aminteasca de fotbalul romanesc in perioada sa de glorie... "Inainte aveam echipe foarte bune, nu se stia cine castiga campionatul, acum a inceput provincia sa castige campionatul, nu mai sunt aceeasi jucatori. Dupa parerea mea, Federatia Romana de Fotbal, LPF-ul si toate institutiile abilitate ar trebui sa nu lase mai mult de doi-trei jucatori straini sa joace in Divizia A. Cum este posibil ca la echipa nationala sa nu avem jucatori tineri care sa debuteze, asa cum era inainte? Jucatorii straini strica echipa nationala, de aceea nu mai avem rezultate. Acum sunt foarte multi bani in joc, pe timpul nostru nu era asa, se castiga Cupa si campionatul si se luau 5-10 mii de lei. Acum se castiga enorm, si de aceea sunt ambitiile astea intre patroni. Inainte se juca fotbal, acum nu. Se promoveaza echipe din orase foarte mici de provincie, care retrogradeaza imediat. Totul pleaca de la copii si juniori, iar noi nu mai avem asa ceva", spune fostul international.

Cat despre situatia Universitatii in prezent, "Negoro" a fost rezervat. "Nu vreau sa comentez situatia Universitatii Craiova, pentru ca sunt multe discutii aici, in Craiova, eu sunt obervator la Divizia C si nu vreau sa ma implic in aceasta discutie. Sa lasam decizia in mainile patronului, a Primariei, Consiliului Judetean. Fotbal nu mai exista in Craiova, exista Divizia C, dar si aici iti trebuie bani."

Satisfactii, regrete si dorinte, la moment aniversar... "Am avut o perioada, ’88-’89, in care am jucat la Jiul Petrosani, am jucat un an in Divizia B si un an in Divizia A. Imi reprosez ca am avut niste divergente cu oamenii de la Petrosani din cauza carora nu am mai putut juca. In rest, am castigat cupe si campionate cu stadionul plin, 45-50 de mii de spectatori, cum sa nu joci fotbal? Acum vin, injura, efectiv nu mai e fotbal. Si la Universitatea Craiova, si la echipa nationala am avut multe satisfactii. Am 387 de meciuri in Divizia A, 32 la echipa nationala, 18 la tineret. Acum astept sa devin bunic. Vreau sa fim sanatosi si eu, si familia mea, sa fim noi, romanii, mai bucurosi, sa nu mai fim incruntati ca nu avem ce sa dam copiilor sa manance.
Nu in ultimul rand, vreau sa se califice echipa nationala si ii doresc lui Piturca mult succes in preeliminarii", a incheiat legendarul fundas dreapta al Craiovei Maxima.

×