Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima Nicolae Tilihoi împlineşte duminică 56 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.
Cunoscut ca “Fundaşul de fier al Craiovei Maxima”, Nae Tilihoi a început, în 1969, să înveţe “abc-ul” fotbalului, la Comerţul Brăila. A fost remarcat de preşedintele Stroe, la un trial în Bucureşti, şi astfel, în 1976, a ajuns la Universitatea Craiova. Era component al echipei naţionale de tineret. A debutat în Divizia A sub culorile celebre “alb-albastre” în 1976, într-un meci al oltenilor cu Poli Timişoara. La Universitatea s-a consacrat, a fost titular în “Craiova Maxima”, echipa cu care a cucerit două titluri, patru Cupe ale României şi a ajuns în semifinala Cupei UEFA ’83. În sezonul ’87-’88 a jucat pentru Metalul Bocşa, acolo încheindu-şi cariera de fotbalist şi începând-o pe cea de antrenor.
“Îmi doresc ca noul an să vină cu o nouă echipă Universitatea Craiova”
“Cred că sunt singurul din România care fac de la excepţional în sus. Am avut o petrecere, de Sfântul Nicolae, alături de colegii mei, Nicolae Negrilă şi Nicolae Ungureanu. Ne-au fost aproape Cârţu, Boldici, Cămătaru, Geolgău, Beldeanu, Donose, Cristescu, Săndoi, Mohora, Silviu Bogdan, bineînţeles Romică Ţociu şi Cornel Palade.
Mă simt foarte bine, sunt la o vârstă la care eman energie pozitivă, griji mari nu am.
Mă felicit pentru toate rezultatele pe care le-am avut în perioada în care am jucat fotbal. Dacă ar fi să mă gândesc la un meci pe care l-aş rejuca oricând, cel cu Benfica îmi vine acum în minte, probabil că de data asta nu ar mai fi acel rezultat şi ne-am califica în finală. În peste 30 de ani de activitate, mai mult am învins decât am fost învins. Cred că am voie să mă exprim, în domeniul fotbalului, indiferent cine se ocupă de clubul Universitatea Craiova. Atât eu cât şi colegii mei ne-am sacrificat viaţa pentru o istorie frumoasă a ţării, a Olteniei. Cred că Universitatea Craiova poate redeveni ce a fost, sunt lucruri în viaţă pe care trebuie să le exploatezi. Urmărind cu atenţie ce se întâmplă în Divizia A, ca simplu cetăţean, sunt momente pe care le putem exploata. Sunt anumiţi conducători care vor să se retragă, sunt cluburi, ca Dinamo, care au mari probleme cu banii şi noi, Craiova, care avem bani, noi fotbaliştii care am făcut istorie aici avem dreptul să cerem un loc în Divizia A.
Primul lucru pe care l-am făcut după ce am încheiat cariera de jucător a fost antrenoratul, mi s-a părut o meserie onestă, plină de virtuţi, am făcut performanţe şi din această postură şi apoi m-am retras, ţinând cont că am înţeles repede că nu fac faţă actorilor financiari şi politici care au intrat în fotbal fără să aibă vreo legătură cu acest sport.
Îmi doresc ca noul an să vină cu o nouă echipă Universitatea Craiova.”