x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta - Parintele Arhimandrit Grigore Babus de la Manastirea Antim

Astazi e ziua ta - Parintele Arhimandrit Grigore Babus de la Manastirea Antim

03 Iun 2004   •   00:00

"Am fost un slujitor permanent si statornic al Domnului."

Parintele Babus s-a nascut in 1915 in comuna Teiusi, judetul Prahova. De la 13 ani a plecat ucenic la Manastirea Cheia, iar de la 18 ani a urmat Seminarul Teologic de la Cernica si Facultatea de Teologie. Acum, parintele este bibliotecar la Biblioteca Sfantului Sinod de la Manastirea Antim. In 1959 a fost arestat penru ca n-a "inghitit comunismul". A fost inchis la Jilava, Aiud si Salcia.

"Trecerea unui an e o bucurie si ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a adus pana aici, la 84 de ani. Pentru mine, ca si pentru altii, poate, surpriza este ca au trecut anii aproape fara sa-mi dau seama. Nu stiu cum au trecut, mi-au ramas doar amintirile mai mult sau mai putin frumoase, chiar dureroase care au marcat momente grele din viata mea. Mi-am petrecut aniversarile cu rugaciune si meditatie, pe vremea cand eram in puscarie, sa ma tina Dumnezeu treaz si sanatos. Si m-a tinut, ca altii nu au mai iesit de acolo. Sunt unul dintre cei favorizati. In rest, aniversarile mele au fost zile ca toate celelalte, fara zgomot, fara muzica, care au fost marcate de cateva bucurii din partea familiei. Multe gandeste omul in viata…, dar imi doresc ca de-acum inainte sa pot realiza visul vietii mele, un lucru pe care nu l-am putut face pana acum, sa ridic o casa la manastire (Cheia - n.r.) care sa adaposteasca muzeul sau sau biblioteca manastirii. Inaintarea in varsta e o povara pentru ca vin neputintele, dar dau slava lui Dumnezeu ca sunt in mintea mea curata si intreaga. Batranetea e o lege a firii care nu e cum ne dorim noi, asa vine de la Dumnezeu. Stiu ca asa trebuie sa fie si pentru mine, si pentru oricine. Nu am de ce sa-mi doresc altceva, sunt supus acestei legii. In alti ani, de ziua mea, la mine acasa se strangea toata familia, veri, surori, avem o familie numeroasa… Unii sunt insa acum in Bucuresti si nu pot veni, am aici pe altii cu care voi praznui aniversarea.

O sa particip si la slujba de aici, de la Sfanta Manastire, este ceva esential pentru mine si il slavesc pe Dumnezeu ca m-a invrednicit sa pot face lucrul asta. E un eveniment cu totul deosebit si imi doresc sa pot sa mai realizez lucruri in timpul in care inca mai pot, sa ma tina Dumnezeu sanatos, sa ma intalnesc cu ai mei inca un an si inca un an.

Primesc fiecare aniversare cu seninatate, fara pic de rezerva. Anii vin pentru ca trebuie sa vina."

×
Subiecte în articol: calendar