x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Paul Stoicescu

Astăzi e ziua ta: Paul Stoicescu

de Ramona Vintila    |    24 Aug 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Paul Stoicescu

Medicina nu e doar o meserie. Este, în primul rând, o artă. Una pe care nu o pot practica decât oamenii cu har. Paul Stoicescu, profesor doctor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală, este considerat de pacienţii săi un binefăcător. Mâine, marele pneumolog îşi sărbătoreşte ziua de naştere.

"După atâţia ani nu ar mai fi cazul să am emoţii, dar este totuşi un moment special: împlinesc 75 de ani. Chiar dacă mi se pare absurd, şi nu cred că am această vârstă decât atunci când mă uit în oglindă şi mă întreb cine este persoana, nu prea am timp să contemplu vârsta. Până la pensie aveam un «serviciu», acum am mai multe: profesor consultant la UMF Bucureşti, consilier medical la Clinica Gral Medical şi consultant la Clinica Sanador.

În plus, trebuie să fiu la curent cu ce este nou şi am foarte mult de citit şi scriu la o monografie. Ca să mă odihnesc sunt şi consultant al Programului de Control al Tuberculozei din România. Deci, nu prea am timp să mă gândesc la vârstă şi nici nu-mi place!
Când mă uit în urmă, văd o oarecare mulţumire. Se pare că am realizat şi lucruri bune. Pentru viitor? Am încă inconştienţa vieţii veşnice şi am încă proiecte. Eu încerc, dar Dumnezeu decide.

Nu mi-aş dori să fiu ministrul Sănătăţii, dar, dacă s-ar întâmpla, aş face ca profesia de medic să fie respectată şi nu socotită o meserie oarecare. Aş trece asistenţa medicală în special în ambulatoriu, dar aş crea mai întâi ambulatorii competente şi aş transfera facilităţile care se acordă acum în spital către ambulatoriu. Mă refer la medicamente gratuite, investigaţii gratuite sau compensate. Lumea nu s-ar mai înghesui să se interneze şi s-ar trata la domiciliu; infinit mai ieftin. În al treilea rând, aş crea o şcoală de manageri de spital şi aş interzice promovarea pe criterii politice a directorilor."

Prof. dr Paul Stoicescu vorbeşte şi despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti. "Din păcate, «invidia medicorum est» şi orice prilej de genul acesta oferă posibilitatea de a ataca un coleg. Ar trebui să se înţeleagă că un accident de genul celui de la această maternitate este posibil şi într-un spital nou, modern. A fost o tragedie şi cel mai mult suferă cei care se străduiesc să facă bine, să salveze vieţi, pierderea unor fiinţe pe care şi ei le-au adus pe lume este cu certitudine o tragedie. Dacă sunt real vinovaţi, cei care sunt, să fie pedepsiţi, dar în asemenea cazuri «trebuie» să găseşti vinovat, să-l pedepseşti şi aşa să te salvezi tu, cel care decide. Dacă nu aş fi ajuns medic, aş fi fost pictor, constructor, inginer, mecanic auto etc. Nu există meserie care să nu fie frumoasă dacă-ţi place ce faci. Mie mi-a plăcut medicina, dar sunt şi mecanic auto, şi tâmplar, şi instalator dacă trebuie, şi îmi place să fac orice. Se pare că mă pricep. Din păcate, nebunii nu se internează, mulţi dintre ei fac politică. Dacă s-ar interna, situaţia României ar fi alta.

La noi, cei sănătoşi sunt socotiţi nebuni. Nu, nu suntem nebuni, avem şi mulţi români de calitate, şi asta se vede chiar în domeniul medical. La noi, medicii sunt huliţi şi sunt făcuţi vinovaţi de tot ce se întâmplă rău în Sănătate. În schimb, aceiaşi medici, când trec graniţa, sunt foarte apreciaţi chiar de a doua zi. Nebuni sunt cei care nu-şi dau seama."

×
Subiecte în articol: calendar