x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Petre Lupu

"Astăzi e ziua ta..." - Petre Lupu

de Ramona Vintila    |    02 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..."  -  Petre Lupu

"Nu ai cum să fii actor de unul singur. Este stupid! E ca şi cum ai avea cărămizi de bună calitate, materiale de construcţie şi construieşti fără un arhitect, fără un maestru. Construieşti şi iese un dezastru", ne-a spus actorul. Petre Lupu implineşte astăzi 61 de ani.


"Fără regizor, un actor nu există"

"Am aflat de la alţii că este ziua mea. De obicei, nu ştiu lucrul ăsta, sunt foarte ocupat. Alerg, străbat tot Bucureştiul, muncesc, imi fac profesia. Nu aştept un prilej ca să fiu fericit. Consider că ziua mea este aproape in fiecare zi. Mărturisesc că nu sunt mulţi cei care mă iubesc, dar cei care o fac, o fac cu adevărat. Sunt un om pasionat de tot ceea ce face, interesat de tot ce i se intămplă lui şi tuturor, devotat şi dedicat muncii lui.


Fiecare actor năzuieşte sau visează să lucreze pe un text de valoare intr-un teatru intr-adevăr cu emblemă şi sub bagheta unui regizor de valoare. Eu sunt un om de bun-simţ şi de maximă discreţie, in toate domeniile, mai ales in ceea ce priveşte profesia mea. Detest vedetismul, detest pasul inainte făcut cu orice preţ, zgomotul, scandalul, gălăgia, răgăiturile, toate zgomotele indecente care se fac de obicei in profesiile publice. Nu există actor fără un regizor valoros, pentru că, altminteri, trebuie să o spun cu părere de rău, sub bagheta unui regizor valoros şi un amator, şi un om de pe stradă poate să fie absolut genial. Bine, v-aţi intreba atunci care este cheia? De ce există totuşi actori? Există actori pentru ca marii regizori să lucreze cu ei şi să facă ceea ce nu ar face cu amatori sau cu oameni de pe stradă.


Rolurile negative sunt mai ofertante pentru un actor in condiţiile in care textul este precar, in care montarea este sărăcăcioasă, in condiţiile in care regizorul nu te ajută sau te rătăceşte, şi atunci sigur că refugiul sub umbrela unui rol negativ poate fi o şansă de scăpare pentru că este mai pitoresc şi mai uşor de perceput de publicul larg.


Mă felicit pentru tot ceea ce am făcut şi imi pare rău tot pentru ceea ce nu am făcut, fie pentru că nu am apucat, fie pentru că nu am mai avut putere, fie că nu am avut noroc. Vorba doamnei édith Piaf: «Nu imi pare rău pentru ceea ce am făcut, imi pare rău pentru ceea ce n-am apucat să fac, fie bune, fie rele». Am avut şi am atăta respect pentru meseria mea, incăt nimic nu mă poate descuraja şi orice eşec mă intăreşte şi-mi potenţează fiinţa. Niciodată nu am dat vina pe nimeni in viaţă, chiar şi cănd am avut ghinion, vina a fost a mea.


Imi doresc şi acum acelaşi lucru pe care mi l-am dorit intotdeauna: să fiu sănătos şi să imi păstreze Dumnezeu capul pe umeri. Să-mi rămănă minţile intregi. In rest... Aţi luat interviu unui om fericit şi implinit, atăt cu viaţa lui particulară, căt şi cu profesia lui."

×
Subiecte în articol: calendar