x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Tudor Mărăscu

"Astăzi e ziua ta...": Tudor Mărăscu

de Ramona Vintila    |    09 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Tudor Mărăscu
Sursa foto: ALEX TUDOR/

"Cred că am o doză de inconştienţă care mă face să nu simt deloc trecerea timpului şi chiar să am senzaţia că de la 20 de ani pănă acum a trecut o săptămănă", spunea reputatul regizor. Tudor Mărăscu implineşte măine 67 de ani.

"Cred că am o doză de inconştienţă care mă face să nu simt deloc trecerea timpului şi chiar să am senzaţia că de la 20 de ani pănă acum a trecut o săptămănă", spunea reputatul regizor. Tudor Mărăscu implineşte măine 67 de ani.

"Cu multă vreme in urmă, făceam un spectacol la Teatrul din Caracal. Acesta, la ordinul lui Ceau-şescu, trebuia mutat vreo 500 de metri mai incolo, pe nişte buşteni. Incepuse demolarea teatrului. Scaunele nu mai existau, rămăseseră doar scena şi lojele. Eu repetam «George Dandin» a lui Molière. Era noapte, era foarte frig. Păsările zburau prin teatru, pentru că geamurile erau sparte. La un moment dat, la miezul nopţii, actorii s-au inşirat pe scenă şi au inceput să-mi cănte «Mulţi ani trăiască!». Uitasem complet că este ziua mea. Cam aşa mi-am sărbătorit toate zilele de naştere.

De aproape 40 de ani mi s-au creat nişte reflexe, astfel că fără să lucrez nu pot. In consecinţă, in afara televiziunii voi lucra in teatru. Am deja nişte proiecte pentru Teatrul Naţional, Bulandra şi Nottara. In momentul in care voi termina «Surprize, surprize», la data de 17 noiembrie, imi voi găsi răgazul să mă găndesc la aceste proiecte, pentru ca atunci cănd voi incepe să fiu foarte bine pregătit.

Cea mai mare surpriză din viaţa mea, care mi-a şi determinat cariera, a fost in 1963, cănd domnul Liviu Ciulei m-a pus să dau probe pentru personajul Bologa din «Pădurea spănzuraţilor». Nu am făcut eu rolul, ci Victor Rebengiuc, şi foarte bine că l-a făcut el, şi nu eu. Din acel moment, cariera mea a luat o cu totul altă traiectorie.

Filosofia mea atăt in viaţă, căt şi in carieră este să-mi pun jaloane, să incerc să stabilesc o performanţă cu mine insumi intre aceste jaloane. Am făcut aproape 60 de spectacole de teatru, din care am iubit foarte mult 6. Din cele 5 filme pe care le-am făcut, iubesc foarte mult unul dintre ele. Şi in materie de televiziune am avut nişte succese. Puţine lucruri dintre cele pe care le-am făcut mi-au plăcut. Nu am ajuns să stabilesc o performanţă pănă in dreptul jalonului pe care mi-l propusesem. Eram foarte necăjit de fiecare dată. Sigur că publicul nu işi dă seama, dar eu in competiţia pe care o am cu mine...

Dat fiind că sunt profesor la facultate de 24 de ani şi trăiesc printre tineri permanent, am ajuns la concluzia că iniţiativa tinerilor este la fel de valoroasă ca şi experienţa celor in vărstă. Dacă pun semnul egal intre cele două, inseamnă că vărsta nu ştiu dacă adaugă atăt de mult sau scade. Mai am pănă cănd o să mă apuc să-mi scriu memoriile. Mai degrabă un roman memorialistic, cu toate că sunt tentat să scriu acum «Surprize, surprize - 9 ani».

Imi doresc ca toate proiectele la care mă voi găndi să le duc la bun sfărşit, lucru care, din păcate, nu depinde numai de mine."


Dorinţă

"Sunt născut la 10 noiembrie 1940, cănd a fost marele cutremur din Bucureşti. Imi doresc din tot sufletul ca anul acesta la 10 noiembrie să nu fie un cutremur"

Tudor Mărăscu, regizor

×
Subiecte în articol: calendar