x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta, Victor Rebengiuc

Astazi e ziua ta, Victor Rebengiuc

10 Feb 2015   •   01:18
Astazi e ziua ta, Victor Rebengiuc
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Îi place să lucreze cu tinerii, cu tinerele talente. Munca titanică a acestora îl impresionează, pentru că este plătită cu foarte puţini bani. Îşi doreşte să-şi continue activitatea sub aceeaşi lozincă care l-a ghidat şi până acum: “Iubeşte arta din tine şi nu pe tine în artă”. Mereu proaspăt, nou, plin de surpriză. Victor Rebengiuc nu s-a repetat niciodată. A fost mereu altul. În ultimele sale filme pur şi simplu rămâi uluit de naturaleţea cu care interpretează un rol. E ziua acestui mare actor pe nume Victor Rebengiuc, iar Jurnalul Naţional îu urează La mulţi ani!

“Iubeşte arta din tine”
Era revoltat cu ceva vreme în urmă de pomenile electorale, de cum se calcă românii în picioare ca să pună mâna pe un mititel sau o sărmăluţă. Acest lucru, crede Victor Rebengiuc, spune totul despre nivelul de cultură. Analfabetismul are proporţii îngrijorătoare. “Câinele japonez”, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a Premiilor Oscar, la categoria “cel mai bun film străin”, în care Victor Rebengiuc reuşeşte o creaţia memorabilă. “Nu vă faceţi iluzii de genul acesta, că vom lua Oscarul. Trebuie să ne scuture cineva bine ca să ne trezim. Abia atunci poate vom înţelege că nu avem nicio şansă să se întâmple asta.

E bine că tinerii încep să facă teatrul lor, teatrul care-i interesează pe ei şi, da, regret regizorii mari cu care eu am avut şansa să lucrez, acum regia e altceva, sunt şi lucruri pe care le aplaud. Eu spun despre mine că sunt un om al trecutului. Acum cred că teatrul este o nevoie acută de cultură. Înainte e 1989, sălile de teatru erau pline, era frig, spectatorii aveau haine groase, mănuşi sau fulare, dar acele aplauze cu mănuşi erau teribile. Îmbucurător este faptul că şi acum sălile sunt pline. Dar acum oamenii au o nevoie culturală, nu mai aşteaptă şopârle. Înainte aveam un duşman unic, acum ne luptăm noi între noi. Orice sfat aş da nu interesează pe nimeni, toţi aleargă după bani, toţi vor să ştie de unde se poate fura uşor fără să fi tras la răspundere. Asta este preocuparea generală”.

×