x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ateneul Român, de 124 de ani templu al culturii şi artei

Ateneul Român, de 124 de ani templu al culturii şi artei

de Luminita Ciobanu    |    15 Feb 2012   •   21:00
Ateneul Român, de 124 de ani templu al culturii şi artei

Un obiectiv de o deosebita importanta pentru Romania este Ateneul Roman. Construit dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron, a fost inaltat pe terenul ce apartinuse in 1730 familiei Vacarescu. Mihai Cantacuzino, spatar al Munteniei, considerat totodata drept primul arhitect roman, a construit aici o bise­rica, daruita Episcopiei Ramnicului, si o scoala in care copiii erau in­va­tati cantari bisericesti. In timp, bise­ri­ca si scoala au fost distruse iar pe lo­cul acestor asezaminte a fost amena­ja­ta in 1872 o gradina, cunoscuta sub de­numirea de Gradina Episcopiei. So­cietatea Equestra Romana a inceput aici, in 1874, constructia unui circ, dar cladirea n-a mai fost vreodata zidita. Pe fundatia deja existenta a fost construit Ateneul Roman.

Infiintata de Constantin Esarcu, Societatea Ateneul Roman a organizat o loterie publica pentru construirea unui edificiu "destinat Artei si Stiintei, care sa fie monumental". Astfel, la Teatrul National a fost organizat un bal, in seara de 30 noiembrie 1885, in urma caruia sunt vandute 12.300 de bilete de loterie a cate un leu fiecare. Atunci a fost lansata lozinca "Dati un leu, pentru Ateneu!". Tragerea Loteriei a avut loc in gradina Cismigiu pe 22 mai 1886. Lozul cel mare, in valoare de 75.000 de lei, era semnat de Nicolae Kretulescu si de Constantin Esarcu. Dupa ce fondurile necesare au fost adunate, Societatea Ateneul Roman a cumparat de la Societatea Equestra Romana terenul de pe strada Episcopiei nr. 6, precum si cele necesare ridicarii edificiului. Constructia a fost demarata in 1886 dupa planurile ar­hi­tectului francez Albert Galleron. Pe temeliile "pregatite pentru un circ cu ma­ne­giu de cai", dupa cum arata arhitectul francez, a fost inlatata o gran­di­oa­sa constructie arhitectu­rala.

Finalizarea edificiului, deloc usoa­ra, a avut loc in etape. In februa­rie 1888 a fost inaugurat Palatul Ate­neului, desi sala mare a fost is­pra­vita un an mai tarziu, in 1889. Ale­xandru Odobescu a sustinut la des­chi­dere conferinta "Ateneul Roman si constructiile antice cu dom circular".

Din lipsa de fonduri, construirea anexelor avea sa fie sistata pana in iulie 1893, cand au fost finisate si interioarele. Cum arhitectul Galleron plecase in Franta, lucrarile au fost continuate de arhitectul Leonida Negrescu. Receptia finala a cladirilor anexa are loc in iulie 1897, desi amenajarile interioare au continuat. Au fost atent slefuite, din marmura de Carrara, sub indrumarea lui Carol Stork, scarile monumentale in spirala de tip baroc si balcoanele, fiind decorat si plafonul. Fresca din rotonda a fost realizata mai tarziu, intre 1933-1937, de pictorul Costin Petrescu.

La un an de la deschiderea Pala­tului Ateneului, la 1 martie 1898, George Enescu a debutat aici ca dirijor si compozitor cu suita simfonica "Poema romana", pe care o prezentase la Paris la 6 februarie, apoi, la 25 martie, se desfasoara in acest edificiu o serbare literar-artistica, prilej cu care I.L. Caragiale citeste nuvela "Doua loturi", publicata la inceputul lunii.

De mai bine de jumatate de secol Ateneul Roman este sediul Filarmonicii "George Enescu", gazduind, din 1958, festivalul international ce poarta numele marelui compozitor.

×
Subiecte în articol: ateneul român