Orice sâar zice trăim intrâo epocă de progres. Nu numai fiindcă am inlocuit diligenţele prin trenuri rapide şi suliţele prin mitraliere perfecţionate.
Orice sâar zice trăim intrâo epocă de progres. Nu numai fiindcă am inlocuit diligenţele prin trenuri rapide şi suliţele prin mitraliere perfecţionate. Tot felul nostru de a considera viaţa sâa schimbat. Bunicii noştri nu numai că nu făceau baie, dar nici nu ştiau măcar să prepare alimentele. Poate că aveau stomacuri mai rezistente, poate că sufereau şi ei din cauza modului defectuos de preparare al bucatelor. In orice caz astăzi bucătăria a devenit mult mai suplă şi raţională. Pentru a putea aprecia lungimea drumului parcurs să considerăm doar sosurile. Unde sunt ingredientele ce intrau altădată in compoziţia acestora, unde sunt cuişoarele, scorţişoara, nucşoara, şofranul şi celelalte, scumpe bucătăriei orientale? Romănul de astăzi aproape că nu le mai cunoaşte numele. Alimentaţia noastră trebuieşte insă să devină din ce in ce mai ştiinţifică. In acest scop este necesar să se ţină in primul rănd seama de utilitatea fiziologică a substanţelor alimentare ce intră in compoziţia feluritelor măncări; că idrocarbonatele (zahăr) alimentează truvaliul muşchilor, că materiile albuminoide servesc la repararea uzurii propriei noastre substanţe.