x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Mihail M. Cernea, sociolog

De ziua ta! Mihail M. Cernea, sociolog

14 Oct 2016   •   00:30
De ziua ta! Mihail M. Cernea, sociolog

Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi. Doctor în filosofie în 1962. Cercetător al Institutului de Filosofie al Academiei Române (1958), şeful Secţiei de cercetări pentru studii sociale (1965). "Visiting scholar" la Ecole Pratique des Hautes Etudes şi la Centre d'Etudes Sociologique din Paris (1967); invitat la Stanford, California, ca "fellow in residence" la Centrul de studii avansate în ştiinţele comportamentale şi la Institutul olandez pentru Studii Avansate în Ştiinţele Sociale de la Wessemaar (1970-1971).

Din 1974, a început să lucreze la Banca Mondială din Washington, fiind unul dintre primii sociologi admişi la această instituţie. Aici a fost "Senior Sociolog" (1978-1981), "Sociolog adviser" (1981-1989) şi "Senior adviser" (din 1989). În anul 1996, Robert McNamara, fost secretar de stat al SUA şi fost preşedinte al Băncii Mondiale, îi scria sociologului american de origine română, următoarele: "Veţi fi amintit multă vreme ca un neobosit campion al luptei pentru cauza celor săraci şi ca o forţă stimulativă în a impune agenda socială a Băncii Mondiale. Zeci de milioane dintre cei mai săraci din săracii lumii vă sunt îndatoraţi".

Graţie studiilor lui Cernea, Banca Mondială a elaborat programe speciale de salvare a valorilor culturale. În concepţia lui Mihail Cernea, patrimoniul cultural al fiecărei naţiuni trebuie conservat cu orice risc, chiar cu acela de a rata un proiect de dezvoltare. Mihail Cernea desfăşoară o bogată activitate ştiinţifică, fiind preocupat cu deosebire de sociologia rurală, dar şi de cea industrială. Cercetările sale s-au concretizat în peste 150 de lucrări. Este membru al Asociaţiei Americane de Sociologie, al Asociaţiei Internaţionale de Sociologie, al Asociaţiei Americane de Antropologie, al Asociaţiei Americane pentru Ştiinţa Avansată, al Societăţii pentru Antropologia Aplicată, al Societăţii Europene de Sociologie Rurală. Membru corespondent al Academiei Române (din 18 dec.1991). A fost distins cu Premiul "Solon T. Kimball", conferit de Asociaţia Americană de Antropologie (1988), cu Premiul "Bronislaw Malinowski" acordat de Societatea Internaţională de Sociologie (1995). Este Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Mihail M. Cernea