x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Despre gelozie

Despre gelozie

05 Apr 2009   •   00:00

Gelozia se naşte şi din frica de viaţă, şi din frica de necunoscut. Îmi amintesc că odată, foarte demult, o femeie dragă pe care am rugat-o să-mi cumpere un pachet de ţigări s-a întors după cinci ani. E drept că s-a întors cu ţigările preferate, dar după cinci ani. În timp ce traversa Bulevardul Magheru s-a îndrăgostit de un pieton tras ca prin inel, şi dusă a fost.

Eram foarte tânăr pe vremea aceea şi întâmplarea m-a zguduit, necunoscutul a început să mă înfricoşeze. Vedeam numai ameninţări la tot pasul. Vedeam pretutindeni numai rivali îngrozitor de seducători. Interesant de remarcat că mă temeam doar de bărbaţii pe care nu-i cunoşteam, îndată ce-i cunoşteam, spaima mea se destrăma. Un cântec pueril spune că "iubirea trebuie păzită".

Gelosul crede şi el că iubirea trebuie păzită, că trebuie să fie mereu cu ochii în patru, să stea la pândă. Nu, iubirea nu trebuie păzită. O iubire pe care trebuie să o păzeşti nu merită atenţia noastră. Dar gelozia se naşte uneori şi din motive aparent îndreptăţite. Oamenii nu se cunosc pe sine, şi de multe ori ei înşeală din plictiseală, din inerţie sau din cine ştie ce stupidă nevoie de demonstraţie. În acest stupid caz se trădează în primul rând pe ei înşişi...

Teodor Mazilu

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor