x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Divinităţi solare din alaiul lui Sântilie – Ilie Pălie şi Foca

Divinităţi solare din alaiul lui Sântilie – Ilie Pălie şi Foca

de Iulia Gorneanu    |    23 Iul 2012   •   21:00
Divinităţi solare din alaiul lui Sântilie – Ilie Pălie şi Foca

A trecut Santilie cu nedei, targuri, interdictii si dezlegari. Au trecut aproape toate zilele consacrate divinitatilor solare din cortegiul sau. Au fost sarbatori marcante ale calendarul popular, singurele de peste an despre care se spune ca ar fi tinute si de musulmanii de la noi, de frica focului.

Sambata a fost ziua lui Ilie Palie, vizitiul Sfantului Ilie, cel care s-a aruncat impreuna cu stapanul sau in apele marii ca sa scape lumea de draci, iar duminica (luni, in unele zone) a venit randul altui personaj mito-folcloric al panteonului romanesc, cunoscut sub numele de Foca. "Se zice ca Palie naste focul, iar Foca, ce cade a doua zi, ar sufla in acel foc si l-ar mari." (T. Pamfile) Despre Foca circula mult mai multe povesti, si asta se poate datora faptului ca are un corespondent in calendarul ortodox. Este vorba despre Sfantul Mucenic Foca, episcop de Sinope, ale carui moaste au fost aduse la Constantinopol in ziua de 23 iulie, anul 403. Si pentru ca la romani "phoque" era o divinitate ce traia in adancurile marii, sfantul martir din vremea imparatului Traian a fost investit ca patron al corabierilor. La noi, datorita numelui sau, Foca a fost asociat cu parjolul si focul. "Un om s-a dus la secera in ziua lui Foca si, dupa ce a lucrat mai mult timp, un vant naprasnic i-a risipit toata munca. A urmat o ploaie cu grindina care l-a omorat, de nu l-au putut nici ingropa."(T. Brill) "Tinem ziua de Foca sa nu trasneasca grajdurile cu vite. Tot ase, ca sa ne apere copiii de tate bolile, muierile noastre le face inchinaciune (cruce) si le pune o tara de tamaie sub perini." (M. Laptes) "Foca se tine ca sa fereasca recoltele de opareala… e o sarbatoare asa de mare, ca o tin si turcii." (T. Sperantia) "Provoaca incendii si arsuri pe corp daca nu i se praznuieste ziua." (I. Ghinoiu) "Pe Foca il sarbatoresc cu deosebire muierile. Nicidecum nu-i iertat a face paine in cuptor, caci sau arde casa, sau curge sange din paine." (I. Pop-Reteganul) "Mai inainte, Foca era un sfant crestinesc, dar de cand la ziua lui au ars sapte sate, il tin si paganii." (T. Pamfile)

Facand o trecere in revista a lunii lui Cuptor, putem constata ca in gandirea traditionala a romanilor aspectul distructiv al focului implica existenta unor zeitati malefice, uneori demoniace, chiar daca, in esenta, focul ce arde si mistuie este simbolul regenerarii si al purificarii. Am scapat de Santilie si de surorile sale Ana-Foca (1 iulie), Circovii de Vara (15-17 iulie), Paliile/Panteliile (19 iulie), de Ilie Palie (21 iulie), vizitiul zeului nostru solar care brazdeaza cerul intr-o caruta cu roti de foc trasa de cai inaripati, am scapat ieri de pana si de Foca… A mai ramas Pinitile Calatorul (27 iulie), fratele cel mai mic si totodata cel mai razbunator al lui Santilie. Au fost zile marcate de severe interdictii pentru a feri recoltele si casa de primejdia focului, iar pe membrii familiei de boli aducatoare de "fierbinteala". In aceste zile, oamenii nu au avut voie sa foloseasca cuptorul, nu au lucrat pamantul in a doua parte a zilei, nu au mers la fan. In schimb, au daruit apa, faguri miere si fructe calatorilor. Pentru oamenii de la sate nu a fost deloc usor sa respecte toate aceste cutume. E vremea cand se munceste de la rasaritul pana la apusul soarelui: se merge la seceris, se scoate ceapa si usturoiul din straturi ca sa nu incolteasca, se pregatesc podurile si hambarele pentru a depozita recoltele, se seamana pentru a doua oara varza si spanacul, se sapa viile si se curata buruienile, ca sa nu se strice strugurii… Vestea buna este ca, incepand de azi, in calendarul popular urmeaza trei zile linistite, trei zile in care taranul este stapan pe timpul si pe lucrul sau.

×