x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Flagelul insectelor!

Flagelul insectelor!

23 Aug 2009   •   00:00
Ilustraţiunea Română, august 1938
Invazia ţânţarilor a devenit o adevărată ameninţare pentru cei cari îşi îndreaptă idealul vacanţei spre mare sau spre un colţ de ţară... Şi aceasta, mai ales la mare!

În lupta pe care ne hotărâm s'o ducem contra ţânţarilor, trebuie să luăm cu stricteţă numai două-trei măsuri şi scăpăm netulburaţi de aceste vietăţi: în orice loc ne-am afla, vara să plecăm întotdeauna dela premisa existenţii ţânţarilor prin vecinătate. Să nu aprindem deci niciodată lampa în ca­mera de culcare, dacă fereastra nu este închisă. Cu o oră înaintate de culcare, cu ajutorul unui vaporisator umplem toată atmosfera camerei cu vaporii unui lichid special, bazat pe un extras de "pyretru". Vaporizarea trebuie făcută în special în direcţia plafonului, a porţii şi a fe­restrelor. Ramele de lemn ale acestora se îmbibă cu esenţa tare şi îşi produc efectul dorit asupra insectei, care încearcă invadarea în camere.

Dacă prezenţa ţânţarilor este o certitudine ineluctabilă, luaţi următoarea măsură preventivă. Înainte de culcare vă ungeţi obrazul şi mâinile cu o pomadă, a cărei formulă o dăm aici: mentol (0 gr 50), acid fenic (1 gr 50), Balsam de Peru (5 gr), Glicerolat de amidon (100 gr). Se mai întâmplă  câteodată ca aceste mici neplăceri să se complice cu altele poate ceva şi mai importante: o înţepătură de albină sau chiar de păianjen. Scoateţi imediat acul viespei cu un ac de cusut bine flambat. Faceţi apoi fricţiuni cu pătrunjel, petale de trandafiri sau cu o căpăţână de ustu­roi. Sunt indicate apoi compresele de apă tare în proporţie de 1%. Contra oricărei înţepături veninoase - de păianjen, de pildă - se recomandă un creion medicinal din glicerină, stereat de sodiu, alcool camforat. Aceasta ar fi trusa medicală a vacanţei. 

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor