x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar În România

În România

10 Iul 2012   •   21:00

1905 ­ Inceteaza din viata tipograful si librarul Herscu Goldner, “care a conlucrat cu barbatii de stat moldoveni, pentru desteptarea si luminarea poporului roman' si “si-a pus la dispozitia miscarii din 1848 casa si tipografia (care erau vizitate de Kogalniceanu, Strat, Mavrogheni, Hasdeu s.a.)...' Goldner s-a numarat printre primii tipografi ai operelor lui Ion Creanga si a fost singurul evreu decorat cu Medalia de Aur a Serviciului Credincios, cl. I;

1917 ­ Pe intreaga linie a frontului Armatei I are loc o puternica actiune de artilerie, aruncandu-se asupra inamicului 170.000 de proiectile, in regiunea Namoloasa, fara urmari practice.

In lume

1962 ­ A fost lansat pe orbita, de la Cape Carneval (SUA), Telstar, primul satelit de telecomunicatii;

1991 – Boris Eltin a devenit primul presedinte rus ales de electorat.

Nascuti la 10 iulie

1895 ­ Carl Orff, compozitor si dirijor german (m. 1982);

1980 ­ Jessica Simpson, cantareata americana.

Click istoric

La 10 iulie 1871 se nastea la Paris intr-o familie instarita scriitorul Marcel Proust. In tinerete a studiat Dreptul, dar a renuntat dupa o scurta perioada pentru a scrie. Prima lui lucrare, “Placeri si Regrete', nu a fost notabila. La varsta de 35 de ani, Proust, o victima a astmului inca din copilarie, a devenit invalid cronic. Si-a petrecut aproape tot restul vietii in camera lui, parasind-o foarte rar, si a lucrat la romanul “Á la recherche du temps perdu', considerata una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale. Opera si metoda lui de a scrie a avut o puternica influenta in literatura secolului al XX-lea. Scriitorul s-a stins din viata in 1922.

×