x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar joi 10 septembrie 2009

joi 10 septembrie 2009

de Ramona Vintila    |    10 Sep 2009   •   00:00

Este ziua 253 a anului - Au mai rămas 112 zile



Soarele
Răsare la 6:49
Apune la 19:36

Luna
Răsare la 22:03
Apune la 13:11

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

12 septembrie

Lună nouă

18 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie

Lună plină
4 octombrie


Proverbul zilei:

"Nu-i pentru cine se potriveşte, e pentru cine se nimereşte."

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Minodora, Mitrodora şi Nimfodora; Sf. Pulheria împărăteasa

Astăzi, creştinii le sărbătoresc pe Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora. Aceste fericite, surori după trup, au trăit în Bitinia în timpul domniei împăratului Galeriu Maximian. Din dragoste pentru Hristos s-au retras în munţi, aproape de apele cele calde numite Pitia. Departe de oameni şi de grijile lumeşti, au cultivat florile sfintelor virtuţi şi s-au îndulcit cu mierea vederilor dumnezeieşti, astfel că au devenit locaşuri ale Duhului Sfânt şi mulţi veneau la ele ca să ia vindecare, atât de bolile trupeşti, cât şi de cele sufleteşti. Fiind pârâte lui Fronton, mai-marele cetăţii, şi amare chinuri suferind, şi-au dat sufletele către Domnul.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Cu condiţia ca familia procreatoare să fi fost consfinţită ceremonial şi ritual de către obşte, naşterea copilului reprezenta în satul vechi românesc un semn de bun augur. Soţii îşi doreau urmaşi care să le moştenească munca agonisită de ei în viaţă şi să nu ajungă la bătrâneţe ca plopii fără roditori. Prin naşterea copiilor, soţul îşi dovedea bărbăţia, iar nevasta calitatea de femeie şi mamă. În plus, bărbatul dorea să i se moştenească numele şi să continue spiţa de neam. Într-un astfel de context social este lesne de înţeles de ce familiile fără copii nu aveau să câştige prestigiul familiilor cu copii. Întârzierea apariţiei semnelor de graviditate genera o profundă nelinişte. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Astăzi se împlinesc 137 de ani de la moartea lui Avram Iancu, democrat revoluţionar român şi unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania. S-a născut la Vidra, în Munţii Apuseni, din părinţi ţărani. În preajma izbucnirii revoluţiei făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene, luptătoare pentru eliberarea socială şi naţională a românilor. A fost conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni. Bolnav şi adânc îndurerat de nedreptăţile ce se făceau ţăranilor, a căror eliberare reală nu o putuse vedea înfăptuită, Avram Iancu a rămas printre moţi, în Munţii Apuseni. A fost îngropat la Ţebea.


S-a întâmplat azi

În România

1883 - Apare bilunar, la Iaşi, revista de muzică Astra;

1919 - S-a semnat la Saint Germain-en-Laye Tratatul de pace între puterile aliate şi asociate şi Austria. Articolul 59 stipulează că Austria renunţă în favoarea României la toate drepturile asupra părţii fostului Ducat al Bucovinei, recunoscându-se astfel unirea Bucovinei cu România;

1939 - Al doilea război mondial. Guvernul german atrage atenţia Guvernului român că acordarea de azil politic Guvernului polonez "ar constitui o violare a neutralităţii".

În lume

1898 - Împărăteasa Elisabeta a Austriei este asasinată de Luigi Lucheni;

1991 - Mihail S. Gorbaciov convoacă la Moscova prima conferinţă asupra drepturilor omului din URSS.

Născuţi la 10 septembrie

1709 - Antioh Cantemir, scriitor (m. 1744);

1950 - Joe Perry, muzician (Aerosmith).

×
Subiecte în articol: calendar