Este ziua 225 a anului
Au mai ramas 141 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Cainele nu fuge niciodata de codru"
- adica de bine nu fuge nimeni.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:15 apune la 20:25
Luna rasare la 2:07 apune la 18:46
Luna noua - 15 august
Primul patrar - 23 august
Luna plina - 30 august
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mc. Fotie, Anichit, Pamfil si Capiton
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Ss. Ioana Francisca de Chantal; Anicet
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Ss Fotiu si Anicet
Zodia Leu (22 iulie - 21 august)
Ziua Internationala a Tinerilor
SARBATOARE CRESTINA
Sf. Mc. Fotie si Anichit erau din cetatea Nicomidiei; Anichit era slujbas imparatesc, iar Fotie era nepotul lui. Au trait in timpul imparatiei paganului Diocletian. Anichit, pentru a-si arata credinta in Hristos, a venit in fata imparatului si L-a marturisit cu tarie. Imparatul a poruncit in acel moment sa i se taie limba lui Anichit, si apoi sa fie dat animalelor salbatice, spre sfasiere. Sfantul nu s-a lasat intimidat de aceste fapte. A fost intins pe o roata cu tepuse ascutite, si apoi a fost aruncat intr-un recipient cu plumb topit. Fotie, observand puterea credintei unchiului sau, i-a urmat exemplul si s-a predat paganilor. Astfel ca, unchiul si nepotul au facut ca, prin rabdare lor la chinuri, sa rusineze pe calaii lor. Au murit arsi de vii.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1910 - Primele zboruri ale lui Aurel Vlaicu cu avionul construit de el.
1933 - A murit lingvistul si filologul Alexandru Philippide, membru al Academiei Romane (n. 1.05.1859).
1993 - S-a infiintat Autoritatea Aeronautica Civila Romana.
In lume:
1914 - Izbucnirea primului razboi mondial. Anglia declara razboi Austro-Ungariei
1928 - In cadrul editiei a noua a Jocurilor Olimpice (Olanda), pentru prima data, sunt admise femeile la probele de atletism.
1982 - A murit actorul Henry Fonda ("Femeia diabolica", "Fructele maniei", "Razboi si pace", "Draga mea Clementina") (n. 16.05.1905).
2000 - Submarinul nuclear "Kursk" s-a scufundat pe fundul Marii Barents.
NASCUTI PE 12 august
1816 - Ion Ghica, scriitor, economist, distins om politic, membru si presedinte al Societatii Academice Romane ("Scrisori ale lui Ion Ghica catre V. Alecsandri", "Scrieri economice", "Pamantul si omul") (m. 22.04.1897).
1865 - Ferdinand Victor Adalbert Meinrad De Hohenzollern-Sigmaringen, membru de onoare, protector si presedinte de onoare al Academiei Romane (12/24 august), Rege al Romaniei (1914-1927) (m. 20.07.1927).
1925 - Norris McWhirter, unul dintre fondatorii celebrei "Guiness Book of Records" (m. 19.04.2004).
1933 - Actorul Nae Gheorghe Mazilu (Teatrul National Craiova) (m. iun. 2001).
MOMENT ISTORIC
Astazi se implinesc 4 ani de la scufundarea submarinului nuclear "Kursk", un vas de 18.000 de tone, pe fundul Marii Barents, la aproximativ 300 de kilometri N-E de Norvegia. Submarinul avea la bord 118 ofiteri si marinari. Gigantul din clasa Oscar 2, de numai cinci ani vechime, beneficiar al unei tehnologii de ultima ora, cu arme top-secret la bord, s-a scufundat rapid incat nici o manevra de redresare nu a fost posibila. Pentru salvarea echipajului s-au luat in calcul urmatoarele ipoteze: un clopot care sa adaposteasca victimele; un sistem bazat pe baloane uriase de aer comprimat care sa ridice submarinul la suprafata; scoaterea apei din compartimentele inundate; evacuarea prin trape, insa nici una nu a fost pusa in aplicare. Dupa 48 de ore de la tragedie Rusia a cerut ajutor international. Scafandrii nu au gasit supravietuitori.
Credinte populare, traditii, semne
Astazi, in traditia populara este sarbatorit Sfantul Fotie. Punct de reper in calendarul previziunilor meteorologice, ziua oferea date asupra anotimpului in care am intrat. Se credea ca, daca de ziua Sfantului Fotie va fi frumos, si toamna va fi frumoasa. Zilele de sarbatoare erau praznuite cu strictete, calcarea interdictiilor atragand dupa sine pedepse naprasnice din partea zeitatilor. Astfel, cine cioplea lemne in zi de sarbatoare "i se ardeau aschiile pe piept si pe ochi"; copilul nascut in zi mare era predestinat a fi "om mare". Sarbatoarea era zi "aleasa", ziua lui Dumnezeu, cand sufletul omului trebuie sa fie mai bun si mai curat. In afara sarbatorilor populare, biserica crestina a consacrat zilelor saptamanii cate un sfant important, sarbatorile religioase dand si ele nastere unor obiceiuri si traditii specifice legate de patronii spirituali ai zilei. Astfel, lunea este consacrata a Arhanghelilor, martea - Sfantului Ion Prodromul, miercurea - Crucii, joia - Sfintilor Apostoli si Sfantului Nicolae, vinerea - Nascatoarei de Dumnezeu, sambata - mortilor si profetilor, duminica - Invierii Domnului.