x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 13 noiembrie 2008

Joi 13 noiembrie 2008

de Ramona Vintila    |    13 Noi 2008   •   00:00

Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători



Ziua internaţională a mimului

Este ziua 318 a anului

Au mai rămas 48 de zile

Soarele


Răsare la 7:09

Apune la 16:50

Luna


Răsare la 16:32

Apune la 7:26

Lună plină

13 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

20 noiembrie

Lună nouă


27 noiembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)

5 decembrie

Proverbul zilei:


"Buzele cele mute vorbesc pe tăcute"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Ioan Gură de Aur
Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Acest mare dascăl al lumii a fost din marea cetate Antiohia. A avut parte, prin grija mamei sale, de cei mai vestiţi dascăli din Antiohia. Arătând o mare dragoste pentru cunoaşterea vorbirii, a deprins toată ştiinţă elinească. Tot aşa a ajuns şi la stăpânirea creştineştilor Scripturi. A fost ridicat la rânduiala clericilor de Sfântul Meletie, arhiepiscopul, care-l şi botezase şi l-a sfinţit diacon. Flavian, urmaşul lui Meletie, l-a sfinţit preot. Apoi a fost chemat cu porunca împăratului Arcadie, pentru a fi sfinţit patriarh al Constantinopolului. Izgonit în Armenia şi îndurând multe suferinţe, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Lăsatul Secului de Crăciun, sărbătoare nocturnă (13-14 noiembrie) care deschide Postul de 6 săptămâni, ocaziona petreceri familiale cu mâncare şi băutură din abundenţă. În unele zone, Lăsatul Secului de Crăciun este prefaţat de Ajun (13 noiembrie) şi postfaţat de rituri de purificare (ziua de Spolocanie, ziua de 15 noiembrie). În aceste zile de la mijlocul lunii noiembrie se celebrau Filipii de Toamnă prin diferite acte rituale cu caracter apotropaic, profilactice (îmbunarea păsărilor cu resturile alimentare rămase de la ospăţul nocturn, ca să nu strice roadele recoltelor etc.). (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1946 – Declaraţie scrisă prezentată de Iuliu Maniu corespondenţilor presei străine din Capitală în care precizează că guvernul Groza nu respectă angajamentele luate de Aliaţi, partidele politice din opoziţie aflându-se în imposibilitatea de a-şi desfăşura propaganda electorală. Cu acelaşi prilej se difuzează

"Apelul către democraţiile din lume", semnat de Iuliu Maniu, Constantin I.C. Brătianu şi Constantin-Titel Petrescu, în care, după ce se prezintă abuzurile şi acţiunile represive guvernamentale, se cere solidaritatea cu cele trei partide, Naţional-Ţărănesc, Naţional-Liberal şi Social-Democrat Independent, în lupta lor împotriva "celei mai odioase dictaturi".

În lume


1908 – Andrew Fisher devine al cincilea prim-ministru al Australiei.

Născuţi la 13 noiembrie


1312 – Regele Edward al III-lea al Angliei (m. 1377);

1848 – Albert I, Prinţ de Monaco (m. 1922).

Click istoric


Actriţa şi poeta Ioana Crăciunescu împlineşte astăzi 58 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1973. După o ascensiune rapidă pe firmamentul scenei româneşti de teatru, ca actriţă a Teatrului "Nottara", devine unul dintre numele importante ale diasporei noastre. După mai mult de 50 de roluri în teatru şi după numeroase roluri în filme, răsplătite cu premii prestigioase de interpretare, se stabileşte la începutul anilor ’90 în Franţa. După emigrare, cariera teatrală şi cinematografică este continuată cu succes la Paris (Teatrul de poezie românească de la Haute Allier), ca şi cea de scriitor. În timp, la renumele actriţei se adaugă şi o importantă bibliografie literară.

×
Subiecte în articol: calendar noiembrie