x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 16 iulie 2009

Joi 16 iulie 2009

de Ramona Vintila    |    16 Iul 2009   •   00:00

Este ziua 197 a anului - Au mai rămas 168 de zile



Soarele
Răsare la 5:46
Apune la 20:57

Luna

Răsare la 0:16
Apune la 15:09

Lună nouă

22 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere)
29 iulie

Lună plină

6 august

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
13 august

PROVERBUL ZILEI:


"Cu funia altuia nu te lăsa în puţ"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Sf. Sfinţit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi; Sf. Mc. Avudim şi Faust

Sfântul Mucenic Atinoghen a trăit în Sevastia Capadociei, în zilele împăratului Diocleţian, şi pentru faptele sale bune şi, pentru smerenia sa a fost făcut episcop al Pidahtoei. Fiind prins şi cercetat de Filomarh ighemonul, împreună cu cei 10 ucenici ai săi, şi răbdând multe chinuri împreună cu dânşii, şi-a primit sfârşitul prin sabie. Înainte de a fi prins, mergând la mănăstirea sa, a găsit cerbul pe care îl crescuse; l-a binecuvântat şi s-a rugat să nu fie vânat nici el, nici seminţia lui, ci, în toţi anii, la pomenirea Sfântului să aducă şi el, şi cei care se vor naşte din el câte un pui de cerb în dar pentru obşte.

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMEN

Expresia populară "a sosi vremea pentru ceva" este ceea ce trebuie să se întâmple cu necesitate într-un anumit moment, inclusiv moartea. Tacit, oamenii se supun la moara de măcinat timpul. În natură moartea este generatoare de viaţă. În cazul în care ceea ce este viu pe Terra ar deveni nemuritor şi s-ar menţine tendinţa nelimitată de înmulţire a vieţuitoarelor, aceasta s-ar transforma, după consumarea rapidă a resurselor generate de moartea vieţuitoarelor, într-o planetă pustie. Din fericire, postexistenţa sau lumea de dincolo este primitoare şi infinit de încăpătoare. Sunt nefireşti numai evenimente care vin înainte sau după timpul sorocit: moartea tinerilor necăsătoriţi, nenunţiţi, depăşirea vârstei optime la căsătorie a fetelor bătrâne sau stătute, a feciorilor bătrâni sau tomnatici. (Prof. Ion Ghinoiu)

CLICK ISTORIC

Se împlinesc 10 ani de la moartea lui John Kennedy jr., într-un accident de avion. S-a născut la 25 noiembrie 1960, cu trei săptămâni mai devreme decât se aşteptau părinţii săi. În 1988 a fost desemnat de către revista People cel mai sexy bărbat în viaţă al anului. La vârsta de 35 de ani, Kennedy se însoară cu Carolyn Bessette, 29 de ani, într-o ceremonie privată în Georgia, după care s-au stabilit în Manhattan. La 16 iulie 1999, el, soţia şi cumnata sa au fost ucişi în momentul în care avionul cu care zburau s-a prăbuşit în apele din apropierea coastei din Massachusetts. Rămâne în istoria Americii ca fiind primul copil născut în perioada mandatului de preşedinţie al tatălui său.

S-A ÎNTÂMPLAT AZI

În România
1913 - Conferinţa de pace de la Bucureşti (România, Grecia, Muntenegru, Serbia şi Bulgaria) prin care se încheie al doilea război balcanic;

1961 - Atleta Iolanda Balaş stabileşte un record care va fi foarte greu de depăşit: 1,91 m la săritura în înălţime (Sofia).

În lume

1979 - Saddam Hussein preia puterea în Irak;

1993 - Ziua memoriei naţionale, stabilită de preşedintele Franţei, François Mitterrand în 1993, pentru comemorarea evreilor închişi pe Velodromul de Iarnă (Velodrom d'Hiver) şi trimişi la Auschwitz;

2004 - Un incendiu la o şcoală privată din Kumbakonam, India omoară peste 90 de copii.

Născuţi la 16 iulie

1796 - Jean-Baptiste Camille Corot, pictor (m. 1875);

1872 - Roald Amundsen, explorator (m. 1928).

×
Subiecte în articol: calendar