x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 16 iunie 2011.

Joi 16 iunie 2011.

15 Iun 2011   •   21:00

Ziua Mondiala a Limbii Rromani
Este ziua a 167-a a anului ● Au mai ramas 198 de zile

Soarele
Rasare la 5:30 ● Apune la 21:02

Luna
Rasare la 20:42 ● Apune la 5:52
● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 23 iunie ● Luna Noua 1 iulie ● Primul patrar (Luna in crestere) 8 iulie ● Luna Plina 15 iulie

Sarbatoare crestina: Sf. Tihon, Ep. Amatundei; Sf. Sfintit Mc. Marcu
Astazi este praznuit Sfantul Tihon, Episcopul Amatundei. S-a nascut intr-o familie crestina. Datorita comportamentului sau caruia nu i se putea reprosa ceva, a fost hirotonit diacon. Dupa o perioada de timp, a fost instalat Episcop al Amatundei. Persona­litatea sa a marcat pe multi oameni care au ratacit in credinta lor, ajun­gand pagani. Tihon a reusit sa ii intoarca la crestinism. A mers intr-atat in misiunea sa de a crestina incat a daramat capisti idolesti si a cons­truit biserici pe locul lor. Chiar din timpul vietii sale a infaptuit multe minuni care au continuat si dupa moartea sa.

Credinte populare, traditii, semne
Jocul calusarilor este un colind de mare spectacol in care Calusul si anturajul sau, ceata calusarilor, redau prin dans, gesturi, acte rituale, strigaturi victoria repurtata in lupta lor cu Ielele sau Rusaliile. Ei povestesc prin dans lupta crancena a unei osti inarmate cu ciomege impo­triva Ielelor sau Rusalii­lor, un adversar invizibil sau vazut nu­mai de acestia. In timpul jocului se trece gradat de la atmosfera pasnica dinaintea luptei, redata de mersul la pas al cai­lor, numita "Plimbarea", la tro­­paitul si galopul vijelios cand, la unele cete din Dolj, apar victime in ran­dul calusarilor, secventa rituala nu­mita sugestiv "Doborarea din Ca­lus". Ciocnitul betelor, zanganit al ar­melor de lupta, zgomotul produs de ba­tutul pamantului cu picioarele au me­­nirea de a infricosa adversarele. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
Se implinesc astazi 121 ani de la nasterea filosofului roman Nae Ionescu. Urmeaza cursurile primare, secundare si Liceul "Nicolae Balcescu" in orasul natal. La Bucuresti s-a inscris la Facultatea de Litere si Filosofie, ale carei cursuri le incheie in 1912, cu specializare in filosofie. Isi va desavarsi studiile in Germania, la Göttingen, si la Viena unde il prinde primul razboi mondial. Revenit in ta­ra, in 1919, este pentru scurta vre­me profesor, apoi director la Liceul Militar Manastirea Dealu pentru ca, in acelasi an, sa fie numit asistent la catedra de Logica si Teoria Cunostintei a profesorului C. Ra­dulescu-Motru. Moare la 15 martie 1940.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1599 – Un nou tratat intre Tara Ro­maneasca si Transilvania; Mihai Vi­teazul accepta suzeranitatea lui An­drei Báthori, iar acesta recunoaste domnia ereditara in familia lui Mihai Viteazul;
● 1964 – Decret al Consiliului de Stat prin care sunt gratiati de restul pedepsei ce o mai au de executat 3.467 de condamnati, dintre care 2.500 de detinuti politici acuzati de a fi savarsit infractiuni "contra securitatii statului, iar restul de 967 de condamnati de a fi comis infractiuni de drept comun".
● 1991 – A fost inaugurat al doilea Pod de Flori peste Prut.

In lume
● 1976 – In Soweto, Africa de Sud, are loc un mars nonviolent la care par­ticipa 15.000 de studenti. Manifestarea se transforma in revolta cand politia deschide focul spre multime, ucigand 566 de persoane.

Nascuti la 16 iunie
● 1946 – Cornel Penu, fost handba­list, dublu campion mondial in 1970 si 1974. A facut parte din lotul echipei nationale de handbal a Romaniei, care a fost medaliata cu argint olimpic la Montreal 1976 si cu bronz olimpic la München 1972;
● 1947 – Stefan Agopian, prozator.

×