x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 2 iulie 2009

Joi 2 iulie 2009

de Ramona Vintila    |    02 Iul 2009   •   00:00

Este ziua 183 a anului Au mai rămas 182 de zile


SOARELE
Răsare la 5:36
Apune la 21:03
LUNA
Răsare la 17:00
Apune la 1:34
LUNĂ PLINĂ
7 iulie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
15 iulie
LUNĂ NOUĂ
22 iulie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iulie

 

Proverbul zilei:
"Unul croieşte şi altul coase"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Aducerea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne; Sf. Voievod Ştefan cel Mare
În zilele împăratului Leon cel Mare erau în Constantinopol doi fraţi, Galvie şi Candid. Luând învoire de la împărat, au mers să se închine la locurile sfinte. Ajungând în Galileia, s-au odihnit peste noapte într-un sat din apropierea Nazaretului, în casa unei văduve. Au văzut acolo o cameră deosebită, unde era ascuns veşmân­tul Maicii lui Dumnezeu.

Cu învoirea bătrânei au luat cu ei sfântul veş­mânt. Ajunşi la Constantinopol au înştiinţat pe împărat, care a dus veşmântul în Biserica Vlahernei şi a hotărât ca în fiecare an să se prăznuiască la 2 iulie.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1937 - Se înfiinţează "Biroul de evidenţă a vânzării metalelor" ("Bevemet"), din care făceau parte cele mai mari întreprinderi metalurgice din ţară: "Reşiţa", "Astra", "Unio", "Romloc", "Me­talurgia", "Metrom", "Titan-Nădrag-Călan", "Vulcan" etc.

ÎN LUME
1922 - Inaugurarea oficială a Şcolii Române de la Paris, fondată şi condusă de N. Iorga în 1920, unde tineri absolvenţi ai Universităţilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Cernăuţi îşi desăvârşeau pregătirea în specialităţile istorie, filologie şi artă. Şcoala a fost desfiinţată în 1948, după acapararea integrală a puterii de Partidul Comunist;
1947 - Un obiect speculat ca fiind OZN se prăbuşeşte în apropiere de Roswell, New Mexico. Forţele Aeriene SUA au susţinut că e vorba despre un balon de vreme.

NĂSCUŢI LA 2 IULIE
1926 - Octavian Paler, scriitor, jurnalist (m. 2007);
1970 - Cozmin Guşă, politician.

 

Click istoric
La 2 iulie 1504, după o domnie de 47 de ani, a murit domnul Moldovei, Ştefan cel Mare, personalitate marcantă a Evului Mediu românesc, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992. Şi-a început domnia în 1457. Remarcabil comandant de oşti şi om politic, Ştefan a întărit autoritatea domnească, a consolidat puterea economică a ţării, sprijinind dezvoltarea meşteşugurilor, negoţului şi a târgurilor, a întărit oştirea şi cetăţile, făcând din Moldova un stat puternic, cu o largă recunoaştere pe plan inter­naţional. A apărat independenţa ţării împotriva tuturor puterilor străine care au încercat să-şi impună propria lor do­minaţie. După moartea sa, trupul i-a fost înmormântat la Mănăstirea Putna.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
La Rusalii, în sudul României, şi la Ispas, în Transilvania, leuşteanul are valoare apotropaică, de alungare a Ielelor şi a relelor aduse de acestea. Tulpinile şi frunzele de leuştean se agăţau la ferestrele şi uşile caselor, se legau de coarnele şi cozile vitelor cu lapte, se amestecau cu tărâţe şi se dădeau spre mâncare animalelor, femeile se încingeau cu tulpinile peste mijloc, copiii se sorcoveau cu acestea, crucile din hotarul satelor se împodobeau cu coroane din flori şi leuştean, iar feciorii îşi înfrumuseţau caii cu care ocoleau în ziua de Ispas crucile din sat (Sibiel, judeţul Sibiu). (Profesor Ion Ghinoiu)

 

"Încă o zi infectă..."
2 IULIE 1960
"Ieri-seară eram nerăbdător să deschid acest caiet, fiind convins că am o grămadă de lucruri de scris. Or, azi-dimineaţă, când aveam destul timp, m-am trezit în faţa vidului. Ideile mele s-au evaporat sau, mai degrabă, nu mi se păreau importante" (Georges Simenon)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar