Este a 46-a zi a Postului Paştilor, au mai rămas 2 zile
Este ziua 115 a anului
Au mai rămas 251 de zile
Soarele
Răsare la 6:17
Apune la 20:11
Luna
Apune la 7:58
Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 28 aprilie
Lună nouă 5 mai
Primul pătrar (Luna în creştere) 12 mai
Lună plină 20 mai
Taur (21 aprilie – 21 mai)
Proverbul zilei:
“Orice nebun ştie să cîştige, dar nu ştie să pătreze”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină
Sfîntul Mucenic Sava Stratilat a trăit în zilele împăratului Aurelian, la Roma. Avînd credinţa în Hristos, avea grija sfinţilor care erau închişi prin temniţe. Pentru curăţia vieţii sale alunga duhurile viclene de la oameni. Fiind pîrît că este creştin a mers la împărat şi lepădîndu-şi centura a mărturisit pe Hristos. Pentru aceasta a fost chinuit în multe feluri, pe care le-a îndurat cu tărie. A fost aruncat într-o apă şi astfel a luat cununa muceniciei.
Calendar creştin-ortodox
Cina cea de Taină; Sf. Ierarhi Mărturisitori Iorest şi Sava ai Transilvaniei, şi Iosif din Maramureş;
Sf. Mc Sava Stratilat; Cuv. Elisabeta (Denia Evangheliilor)
Calendar romano-catolic
Sf. Fidel din Sigmaringen, proroc, mucenic
Calendar greco-catolic
Joia Mare; Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile; Spălarea picioarelor; Denia celor 12 Evanghelii ale Patimilor Cuvioasei Elisabeta Taumaturga; Sf. Mc Sava Stratilat
S-a întîmplat azi
În România
1918 – Semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti şi a anexelor acestuia între România, pe de o parte, şi Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de altă parte. România era nevoită să cedeze Dobrogea, care urma să fie anexată de Bulgaria, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi, în favoarea Austro-Ungariei, să demobilizeze armata ş.a.;
1953 – A murit în închisoare, la Sighetul Marmaţiei, G.I. Brătianu, istoric, om politic, membru al Academiei Române (n. 1898).
În lume
2004 – A murit Estée Lauder, fondatoarea companiei de cosmetice care îi poartă numele (n. 1906).
Născuţi la 24 aprilie
1856 – Henri Philippe Pétain, mareşal şi om politic francez; s-a remarcat în timpul primului război mondial (a oprit ofensiva germană de la Verdun/1916); şef al statului în perioada iulie 1940 - august 1944 şi prim-ministru al Regimului de la Vichy (1940-1942), în condiţiile generate de înfrîngerea Franţei de către trupele germane; în interior, Pétain a promovat o politică de reprimare a Rezistenţei franceze; în exterior a abordat o orientare de subordonare faţă de cel de-al III-lea Reich (m. 1951).
1942 – Barbra Streisand, artistă.
Calendar de post
21 L Sfîntul Sfinţit Mucenic Ianuarie, episcopul; Sfintele Muceniţe Alexandra împărăteasa şi Filipia
22 M Cuviosul Teodor Sicheotul, episcopul; Sfîntul Apostol Natanail
23 M = Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă
24 J Denia celor 12 Evanghelii; = Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei; Sfîntul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sfinţii Pasicrat şi Valentin; Cuvioasa Elisabeta
25 V Denia Prohodului Domnului; Sfîntul Apostol şi Evanghelist Marcu; Sfîntul Macedonie, Patriarhul Constantinopolului (Zi aliturgică)
(Post negru)
26 S Sfîntul Sfinţit Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfînta Glafira şi Cuvioasa Iusta
Credinţe populare, tradiţii, semne
Ciclul de nouă, cuprins între Paşte şi săptămîna a doua după Rusalii, cînd erau interzise anumite activităţi casnice, agrare şi pastorale era numit Joile Oprite. La începutul secolului al XX-lea se ţinea, de la zonă la zonă, un număr variabil de joi: trei şi multiplul lui trei, nouă şi, mai rar, una, două sau patru. Joile Oprite, numite şi Joile Verzi în sudul ţării şi Joile Pomenite în est, erau potrivnice omului: aduceau ploi însoţite de grindină şi piatră, furtuni şi vînturi puternice, trăsnete şi incendii, etc. În speranţa că acestea pot fi îmbunate şi transformate din forţe malefice în forţe benefice, în Calendarul popular au fost instituite în aceste zile interdicţii de muncă, de unde şi numele lor de Joi Oprite. (Profesor Ion Ghinoiu)