x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 24 aprilie 2008

Joi 24 aprilie 2008

de Ramona Vintila    |    24 Apr 2008   •   00:00

Este a 46-a zi a Postului Paştilor, au mai rămas 2 zile

 

Este ziua 115 a anului

Au mai rămas 251 de zile

 

Soarele

Răsare la 6:17

Apune la 20:11

Luna

Apune la 7:58

 

Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 28 aprilie

Lună nouă 5 mai

Primul pătrar (Luna în creştere) 12 mai

Lună plină 20 mai

 

 

Taur (21 aprilie – 21 mai)

Proverbul zilei:

“Orice nebun ştie să cîştige, dar nu ştie să pătreze”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Sfîntul Mucenic Sava Stratilat a trăit în zilele împăratului Aurelian, la Roma. Avînd credinţa în Hristos, avea grija sfinţilor care erau închişi prin temniţe. Pentru curăţia vieţii sale alunga duhurile viclene de la oameni. Fiind pîrît că este creştin a mers la împărat şi lepădîndu-şi centura a mărturisit pe Hristos. Pentru aceasta a fost chinuit în multe feluri, pe care le-a îndurat cu tărie. A fost aruncat într-o apă şi astfel a luat cununa muceniciei.

 

Calendar creştin-ortodox

Cina cea de Taină; Sf. Ierarhi Mărturisitori Iorest şi Sava ai Transilvaniei, şi Iosif din Maramureş;

Sf. Mc Sava Stratilat; Cuv. Elisabeta (Denia Evangheliilor)

Calendar romano-catolic

Sf. Fidel din Sigmaringen, proroc, mucenic

Calendar greco-catolic

Joia Mare; Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile; Spălarea picioarelor; Denia celor 12 Evanghelii ale Patimilor Cuvioasei Elisabeta Taumaturga; Sf. Mc Sava Stratilat

 

S-a întîmplat azi

În România

1918 – Semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti şi a anexelor acestuia între România, pe de o parte, şi Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de altă parte. România era nevoită să cedeze Dobrogea, care urma să fie anexată de Bulgaria, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi, în favoarea Austro-Ungariei, să demobilizeze armata ş.a.;

1953 – A murit în închisoare, la Sighetul Marmaţiei, G.I. Brătianu, istoric, om politic, membru al Academiei Române (n. 1898).

 

În lume

2004 – A murit Estée Lauder, fondatoarea companiei de cosmetice care îi poartă numele (n. 1906).

 

Născuţi la 24 aprilie

1856 – Henri Philippe Pétain, mareşal şi om politic francez; s-a remarcat în timpul primului război mondial (a oprit ofensiva germană de la Verdun/1916); şef al statului în perioada iulie 1940 - august 1944 şi prim-ministru al Regimului de la Vichy (1940-1942), în condiţiile generate de înfrîngerea Franţei de către trupele germane; în interior, Pétain a promovat o politică de reprimare a Rezistenţei franceze; în exterior a abordat o orientare de subordonare faţă de cel de-al III-lea Reich (m. 1951).

1942 – Barbra Streisand, artistă.

 

Calendar de post

21 L  Sfîntul Sfinţit Mucenic Ianuarie, episcopul; Sfintele Muceniţe Alexandra împărăteasa şi Filipia

22 M Cuviosul Teodor Sicheotul, episcopul; Sfîntul Apostol Natanail

23 M = Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă

24 J Denia celor 12 Evanghelii; = Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei; Sfîntul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sfinţii Pasicrat şi Valentin; Cuvioasa Elisabeta

25 V Denia Prohodului Domnului; Sfîntul Apostol şi Evanghelist Marcu; Sfîntul Macedonie, Patriarhul Constantinopolului (Zi aliturgică)

(Post negru)

26 S  Sfîntul Sfinţit Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfînta Glafira şi Cuvioasa Iusta

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Ciclul de nouă, cuprins între Paşte şi săptămîna a doua după Rusalii, cînd erau interzise anumite activităţi casnice, agrare şi pastorale era numit Joile Oprite. La începutul secolului al XX-lea se ţinea, de la zonă la zonă, un număr variabil de joi: trei şi multiplul lui trei, nouă şi, mai rar, una, două sau patru. Joile Oprite, numite şi Joile Verzi în sudul ţării şi Joile Pomenite în est, erau potrivnice omului: aduceau ploi însoţite de grindină şi piatră, furtuni şi vînturi puternice, trăsnete şi incendii, etc. În speranţa că acestea pot fi îmbunate şi transformate din forţe malefice în forţe benefice, în Calendarul popular au fost instituite în aceste zile interdicţii de muncă, de unde şi numele lor de Joi Oprite. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar sfîntul