Este ziua 239 a anului
Au mai ramas 127 zile
PROVERBUL ZILEI:
"S-a stricat rau boul la ceafa"
- se spune cand, prin cearta, se strica prietenia.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 6:31 apune la 20:02
Luna rasare la 18:12 apune la 1:27
Luna plina - 30 august
Ultimul patrar - 6 septembrie
Luna noua - 14 septembrie
Primul patrar - 21 septembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mc. Adrian si Natalia, sotia sa, si Atic
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Cezar de Arles
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Ss. Adrian si Natalia, soti
Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Mucenicul Adrian si sotia sa, Natalia, au trait in Cetatea Nicomedia, in timpul imparatiei paganului Maximinian Galeriu. Pentru ca oamenii din acea cetate se temeau de imparat au trebuit sa spuna unde se ascundeau crestinii. Astfel, intr-o pestera au fost gasiti 23 de crestini si au fost dusi la judecata. In timpul intocmirii actelor pentru proces, un barbat cinstit din cetate a ramas consternat de puterea credintei celor prinsi si a hotarat sa fie si el trecut pe lista. Adrian a fost inchis in temnita. Sotia sa, Natalia, a venit si i-a alinat sufeinta. La timpul stabilit pentru judecata a fost eliberat, ca sa poata sa-si anunte sotia. Mc. Adrian a fost torturat, i s-au taiat mainile si i s-au zdrobit fluierele picioarelor. Trupul neinsufletit a fost dus la o biserica, langa Vizantia.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1548 - Se incheie, la Iasi, Tratatul de inchinare si credinta, de comert si de procedura judiciara, incheiat de Ilias, domn al Moldovei, cu principele Ioan Sigismund Zapolya, rege al Ungariei si Transilvaniei
1834 - Prime incercari de navigatie aeriana. Gazeta Albina romaneasca relata ca "s-a slobozit un mare glob aerostaticesc"
1884 - A murit Carol Davila, medic roman de origine franceza. A organizat serviciul sanitar militar si ocrotirea sanatatii publice (n. 20.04.1828)
In lume:
1972 - A murit Sir Francis Chichester, castigatorul primei curse transatlantice; in 1966 a realizat prima cursa solitara in jurul lumii (n. 17.09.1901)
1978 - A murit actorul francez Charles Boyer ("Cum sa furi un million") (n.28.08.1897)
2004 - Prin rezolutia Adunarii Generale a ONU, din decembrie 1973, se celebreaza in fiecare an "Ziua Namibiei", pentru a marca inceputul luptei de eliberare din Namibia, din 1966
NASCUTI PE 26 august
1923 - Elena Viorica Hutan, prima stewardesa cu diploma din Romania
1910 - Maica Tereza, superioara a Congregatiei romano-catolice "Surorile caritatii"". A primit Premiul Nobel pentru pace pe anul 1979 (m. 5.09.1997)
1947 - Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalisti romani
MOMENT ISTORIC
Se implinesc astazi 94 de ani de la nasterea Maicii Tereza. A fost considerata "cea mai admirata femeie din lume". In 1979 i se conferea Premiul Nobel pentru Pace, pentru ca, la 16 octombrie a.c., sa fie consacrata Fericita de catre Suveranul Pontif. Fondatoare a "Misionarelor Caritatii", ras¬pandita in 120 de tari in numele iubirii, ea a decis sa-si consacre viata muribunzilor si saracilor din Calcutta. Maica Tereza a ramas un simbol de daruire totala pentru cauza celor aflati in mizerie, atat prin faptele sale, cat si prin cele ale surorilor Congregatiei "Misionarele Ca¬ritatii". Ea a reprezentat prima figura re¬li¬gioasa, din intreaga istorie, ve¬nerata de oameni de toate religiile si de crestini de toate confe¬siunile. Maica Tereza a lasat o amprenta profunda asupra crestinismul din secolul al XX-lea. La moartea ei, in 1997, Papa Ioan Paul al II-lea a declarat: "Celor napastuiti de soarta, ea le-a facut cunoscuta gingasia lui Dumnezeu Tatal, care iubeste pe fiecare creatura...".
Credinte populare, traditii, semne
Din Ardeal ne-a ramas o traditie legata de ridicarea unei case. Maestrii ardeleni, in momentul in care incepeau sa construiasca puneau la temelia casei apa sfintita si busuioc pentru ca locul sa fie curat si ca lucrul rau sa nu se apropie de casa. Cand se punea piatra de temelie, preotul facea o slujba si gazda pregatea o masa la care luau parte preotul si rudele. Se zice ca mesterul era acela care punea bani pe ascuns la fiecare colt al casei, ca sa fie casa cu spor si ca generatiile urmatoare sa cunoasca ce bani se foloseau cand s-a facut casa. La casele din lemn, banii se puneau la cheutoare. Sub temelie se punea o sticla de rachiu, vin sfintit, iar la coltul din spate al casei se punea o oala de pamant cu seminte de grau. O gaina era taiata pe piatra de temelie, iar capul acesteia era pus la coltul casei, ca sa plateasca locul si ca aceea sa fie mortul casei si altul sa nu mai existe. O sticla cu numele mesterului se punea deseori la temelie. Azi se pun sticlute cu ulei si hartii cu nume de persoane.