x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 26 februarie 2009

Joi 26 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    26 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 57 a anului / Au mai rămas 308 de zile



Soarele
Răsare la 6:58
Apune la 17:59

Luna
Răsare la 7:15
Apune la 19:45

Primul pătrar (Luna în creştere)

4 martie

Lună plină

11 martie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
18 martie

Lună nouă

26 martie

Proverbul zilei:


“Vorba ce zboară o dată nu se mai întoarce”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfântul Porfirie, arhiepiscopul Gazei; Sf. Mc. Fotini; Sf. Teodor


Sfântul Porfirie, celebrat astăzi de Biserica Ortodoxă, s-a născut în cetatea Tesalonic într-o familie înstărită. Şi-a părăsit casa pentru a merge la un schit din Egipt. Acolo a îmbrăţişat hainele monahale, iar după cinci ani s-a dus la Ierusalim. A fost hirotonit preot de patriarhul Ierusalimului, Pravliu, iar mai târziu episcop al Gazei. Sfântul Porfirie a luminat pe mulţi cu învăţăturile şi cuvântul său.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Schimbarea numărului de zile ale anului (365 sau 366) şi ale lunii februarie (28 sau 29) din patru în patru ani a reţinut atenţia poporului care a creat o povestioară: “Odată Sfântul Casian – cel ce-şi are hramul la 29 februarie în anii bisecţi – s-a dus la Dumnezeu şi a început să se plângă Ziditorului că oamenii nu-l cinstesc şi pe dânsul cum cinstesc pe ceilalţi sfinţi. Dumnezeu îl întrebă însă: «– Ai făcut vreo faptă bună în lumea aceasta? Ceilalţi sfinţi au făcut şi de aceea au câte o zi de tinereţe». Nesfârşindu-şi încă vorba, iată că vine acolo Sfântul Nicolae ud leoarcă. «– Sfântul Nicolae, de ce eşti ud?» «Uite de ce», răspunse sfântul, «din pricina vântului mare era gata, gata să se înece o corabie şi, cum am văzut-o, m-am aruncat în apă şi am scăpat-o de primejdie, iar pe oameni de la moarte». Dumnezeu se întoarse către Sfântul Casian şi zise: «– Auzi, cum fac fapte bune cei ce au tinereţe? Fugi de aici şi la fiecare patru ani să vii şi tu o dată». De atunci luna februarie are câte 29 de zile la fiecare patru ani”. (Pamfile, 1914, p. 172).
(Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1866 – Conferinţa de la Paris a puterilor garante, convocată pentru a discuta problema Principatelor Unite, a căror unire nu fusese recunoscută decât pe timpul lui Al. I. Cuza. În timpul conferinţei se manifestă opinii divergente privind alegerea şi naţionalitatea viitorului domnitor; se cere locotenenţei domneşti alegerea unui domnitor pământean, în temeiul articolului 3 al Convenţiei de la Paris (1858);

1867 – Se constituie coaliţia grupărilor liberale ostile Guvernului Ghica;

În lume


1952 – Primul-ministru Winston Churchill al Marii Britanii anunţă că naţiunea sa deţine bomba atomică;

1993 – A fost înregistrat primul atentat cu bombă la unul din cele două turnuri ale ansamblului “World Trade Center”.

Născuţi la 26 februarie


1802 – Victor Hugo, scriitor (m. 1885);

1953 – Michael Bolton, artist.

Click istoric


Mâine se împlinesc 68 de ani de la moartea pictorului, graficianului şi criticului de artă Nicolae Tonitza. A urmat Academia de Arte Frumoase din Iaşi. Din 1908 a devenit cursant al Academiei Regale Bavareze de Arte Frumoase de la München, iar din 1909 până în 1911, la Paris, a frecventat ateliere şi a făcut studii după pictori celebri. Problemele impresionismului, cuceririle postimpresioniştilor şi modul decorativ de a gândi compoziţia şi fastul de “belle epoque” al artei de la 1900 i-au determinat opţiunile estetice. Teme predominante în pictura sa au fost peisajele dobrogene, portretele de clowni, de copii, de tinere femei, naturile statice.

×
Subiecte în articol: calendar sfăntul