x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 27 august 2009

Joi 27 august 2009

de Ramona Vintila    |    27 Aug 2009   •   00:00

Este ziua 239 a anului - Au mai rămas 126 de zile



Soarele
Răsare la 6:32
Apune la 20:01

Luna
Răsare la 14:49
Apune la 23:22

Primul pătrar (Luna în creştere)
27 august

Lună plină

4 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

12 septembrie

Lună nouă

18 septembrie

PROVERBUL ZILEI:

"Să te fereşti, române, de cui străin în casă"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ: Cuv. Pimen; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie şi Osie, Ep. Cordovei


Preacuviosul Pimen a fost egiptean de neam. Într-o zi, domnul ţării, prinzând pe feciorul surorii sale cu o vină, îl bagă în temniţă şi a dorit să vadă pe Ava Pimen, dar acesta nu a vrut să vadă pe domn. Atunci a mers şi sora sa, dar el i-a răspuns: "Grăbeşte de te du de aici, că Pimen nu a născut copii". Iar domnul ţării i-a zis: "Porunceşte numai cu cuvântul, şi-l voi slobozi"; iar bătrânul Pimen zise: "Cercetează-l după lege, şi de este vrednic de moarte, să moară". Atunci domnul a slobozit pe copil. Acest fericit lucrând toată fapta bună, toţi sihaştrii cei din Egipt şi din Tebaida îl aveau ca pe un părinte.

CREDINŢE POPULARE, TRADIŢII, SEMNE

În societatea tradiţională, oamenii îşi comunicau discret vârsta prin îmbrăcămintea purtată (piese specifice de port, culoare, croi), prin podoabele capului şi pieptănătura (modul de împletire a părului, purtatul cârpei, al broboadei sau basmalei; tunsoarea, purtatul chicii şi al mustăţii) şi prin statutul social al individului (intrarea în şezători, în cetele de feciori şi de colindători, în hora satului etc.). Albul domină îmbrăcămintea primei părţi a copilăriei. Treptat, îşi făceau apariţia culorile vii, în special roşul, care deveneau din ce în ce mai aprinse în preajma căsătoriei. După căsătorie, culorile pieselor de îmbrăcăminte deveneau mai sobre şi se reduceau la cumpăna dintre maturitate şi bătrâneţe la alternanţa alb-negru. (Profesor Ion Ghinoiu)

CLICK ISTORIC

La 27 august 1877, a avut loc primul atac al trupelor române. Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredinţată Regimentului 13 dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 dorobanţi este distins cu Ordinul "Steaua României". De asemenea, se acordă unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac Ordinul "Steaua României", precum şi medalia "Virtutea militară".

S-A ÎNTÂMPLAT AZI

În România

1588 - Tratat de comerţ încheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Şchiopul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, "ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vieţii".

În lume


1855 - Războiul din Crimeea (1853-1856). Fortăreaţa rusească de la Sevastopol a fost cucerită după un lung asediu de forţele aliate (Franţa, Marea Britanie, Turcia);

2003 - Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani.

Născuţi la 27 august

1949 - Mihai Cafriţa, actor;

1985 - Alexandra Nechita, pictoriţă.

×
Subiecte în articol: calendar