x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 29 aprilie 2010

Joi 29 aprilie 2010

29 Apr 2010   •   00:00

Ziua internaţională a dansului



Este ziua 119 a anului ● Au mai rămas 246 de zile

Soarele
Răsare la 6:10 ● Apune la 20:17


Luna
Răsare la 21:52 ● Apune la 6:10

● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 mai ● Lună nouă 14 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 mai ● Lună plină 28 mai


Sărbătoare creştină: Sf. 9 Mc. din Cizic; Cuv. Memnon Mărt.
Prăznuit astăzi, Cuviosul Memnon Mărturisitorul încă de mic a realizat care este calea pentru a accede la Împărăţia Cerurilor. A considerat că pentru acest lucru trebuie să abando­neze lumea comună şi să îşi transfor­me trupul în templu al Duhului Sfînt. În scurt timp, călugării l-au ales con­du­cătorul lor, pentru că dădea un bun exemplu. Fiind blând, smerit şi plin de dragoste, a devenit şi făcător de minuni. Aşa, strălucind mulţi ani şi făcând minuni, dădea mântuire ce­lor ce-l chemau în ajutor. Făcându-se plăcut până la sfârşit, s-a dus către Domnul plin de merindea faptelor bune. După trecerea la cele veşnice, moaş­tele sale au devenit făcătoare de minuni.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Prima mulsoare a turmei de oi la începutul sezonului pastoral în ziua de Sângiorz sau în altă zi de la înce­putul lunii aprilie şi începutul lunii mai şi urmată de o frumoasă petrecere câmpenească este numită Sâmbra Oilor, Arietul, Ruptul Sterpelor, Măsurişul Oilor.
În ziua de Sâmbra Oilor se măsura şi se cresta pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbraş, pentru a i se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei numite Alesul, Răscolul. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 29 aprilie 1980 a murit regizorul Al­fred Hitchcock. A fost unul dintre cei mai apreciaţi regizori, atât prin thril­ler-urile pe care le-a regizat, cât şi prin apariţiile sale în propriul serial tv. A regizat mai mult de 50 de filme, tre­când prin toate erele cinemato­gra­fiei. Primul său mare succes a fost în 1926 - "The Lodger", un thriller ba­zat pe viaţa lui Jack Spintecătorul. La sfârşitul anilor '30 părăseşte industria de film britanică şi pleacă în America. La sfârşitul anilor '50, fil­me­le sale au devenit mai curajoase, în spe­cial "The Trouble With Harry" şi "Ver­tigo". "Psycho" (1960) a fost o ade­vărată capodoperă a lui Hitchcock, mai ales pentru interpretările lui Janet Leigh şi Anthony Perkins.


S-a întâmplat azi
În România

● 1849 - Cărturarul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revo­luţia din 1848-1849 din Transilvania, a fost condamnat la moarte de un tribunal militar maghiar şi executat, pentru poziţia sa hotărâtă de susţi­nere a cauzei românilor transilvăneni şi de combatere a politicii de ma­ghia­rizare a naţionalităţilor din Transilvania;
● 1941 - Decret-lege pentru înfiin­ţarea Institutului de Credit Româ­nesc, având, printre alte obiective, spri­jinirea românilor din teritoriile pierdute în 1940;
● 1991 - Remaniere guvernamentală; este respinsă de Parlament candidatura lui Dinu Patriciu, precum şi a lui Radu Berceanu.

În lume
● 1945 - Lagărul de concentrare de la Dachau este eliberat de trupele americane;
● 1945 - Adolf Hitler se căsătoreşte cu Eva Braun în buncărul din Berlin şi îl desemnează pe amiralul Karl Donitz ca succesor.

Născuţi la 29 aprilie
● 1899 - Duke Ellington, jazzman, pianist (m. 1974);
● 1927 - Virgil Cândea, istoric (m. 2007).

×
Subiecte în articol: calendar