Este a 211-a zi a anului.
Au mai ramas 155 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Ochii si sprancenele/ Fac toate greselile"
- prin ochi intra dragostea si strabate pana la inima
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 5:59 apune la 20:44
Luna rasare la 19:24 apune la 02:33
Luna plina - 31 iulie
Ultimul patrar - 8 august
Luna noua - 15 august
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mc. Calinic, Mamant si Veniamin;
Sf. Mc. Teodota cu fiii sai
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Marta
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Ss Calinic si Teodota
Zodia Leu (22 iulie - 21 august)
Ziua Ramnicului
Ziua Imnului National
SARBATOARE CRESTINA
Sfantul Mucenic Calinic a fost crescut intr-o familie de crestini in timpul dregatorului roman pagan numit Sacerdon. Activitatea lui de dascal se desfasura intr-un moment in care dregatorul, la porunca imparatului, intreprinse ample campanii de prigonire a crestinilor. In momentul in care Sfantul se gasea in cetatea Ancira, din Galatia, a fost prins si dus la judecata dregatorului Sacerdon. Incaltat cu niste pantofi din fier, care avea piroane ascutite, a fost obligat sa alerge o distanta apreciabila. Pe drum, soldatii care-l trageau s-au oprit din cauza setei. Sfantul a facut de a izvorat apa dintr-o piatra. Ajuns la Gangra a fost descaltat de pantofi si obligat sa intre intr-un cuptor incins, unde a si murit.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1521 - Scrisoarea lui Neacsu de la Campulung catre Johannes Benkner, judele Brasovului, cel mai vechi text in limba romana, care s-a pastrat (29-30 probabil)
1857 - Infiintarea Scolii Nationale de Medicina si Farmacie din Bucuresti
1877 - Carol I, principe (1866-1881) si rege (1881-1914) al Romaniei, a aprobat constructia unui pod de pontoane peste Dunare, in zona Silistioara-Magura
1984 - La cea de a XIII-a editie a Olimpiadei de vara, organizata la Los Angeles, sportivii romani au cucerit 20 de medalii de aur, 16 de argint si 17 de bronz (29 iulie-12 august)
In lume:
1907 - In Marea Britanie a fost creata miscarea "Scout" ("cercetasii")
1957 - Crearea agentiei spatiale NASA, din SUA
1890 - A murit pictorul olandez Vincent Van Gogh (n. 30.03.1853)
2004 - Ziua Constitutiei in Republica Moldova (in 1944, Parlamentul a adoptat Constitutia repubicii)
NASCUTI PE 29 iulie
1805 - Scriitorul si omul politic francez Alexis de Tocqueville (m. 16.04.1859)
1925 - Actrita Carmen Stanescu
1950 - Maricica Puica, multipla campioana mondiala de atletism
1975 - Adelin Petrisor, reporter special al Antenei 1
MOMENT ISTORIC
Astazi se implinesc 114 de ani de la moartea pictorului Van Gogh. S-a nascut la 23 martie 1853, in Groot Zundert, un orasel olandez. Tatal lui era preot protestant, iar mama provenea dintr-o familie de pictori si negustori de arta. Initial, a crezut ca misiunea lui era aceea de predicator, asa ca, in jurul varstei de 40 de ani, explica minerilor din Borinage natura divina si creatia lui Dumnezeu. Abia dupa esecul misiunii de predicator, Van Gogh si-a descoperit vocatia de pictor. Tema predominanta a tablourilor este fantastica proiectie a soarelui. In vara lui 1888, pictorul scria: "Nu m-as mira daca peste putin timp impresionistii ar incepe sa carteasca impotriva felului meu de a picta. Caci, in loc sa caut a reda exact ce am sub ochi, ma servesc de culoare mai arbitrar ca sa ma exprim puternic". Pe fondul unei depresii se impusca in piept, la 27 iulie 1890. Doua zile mai tarziu, la 37 de ani, se stinge din viata din cauza ranii. Este considerat unul dintre cei mai de seama pictori ai secolului al XIX-lea.
Credinte populare, traditii, semne
Joia este o sarbatoare contradictorie, reprezentarile satului traditional descriind-o jumatate barbat, jumatate femeie, un personaj in care se imbina elementele faste (este o zi a dragostei, a casatoriei) cu cele nefaste. Despre cei nascuti intr-o zi de joi se spune ca sunt oameni cu noroc si vor calatori mult. Lumea satului romanesc insumeaza numeroase traditii legate de nastere. Astfel, ursitoarele au puterea de a croi soarta fiecarui om. Legendele povestesc despre trei zane care vin in noptile din prima saptamana de viata a copilului nou-nascut si-i menesc soarta; ele erau vazute si auzite cum ursesc numai de moasele care privegheau nou-nascutii. Este o zi patronata de Sfantul Nicolae, cunoscut ca prietenul si protectorul judecatorilor, hotilor, saracilor, marinarilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici. Superstitiile legate de ziua de joi anunta o zi buna pentru cei care vor stranuta. Astazi, calendarul popular marcheaza incheierea perioadei de arsita si inceputul noptilor reci.