x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 29 iulie 2010

Joi 29 iulie 2010

de Ramona Vintila    |    29 Iul 2010   •   00:00

● Ziua Imnului Naţional ● Este ziua 210 a anului ● Au mai rămas 155 de zile

SOARELE
Răsare la 5:59
Apune la 20:44
LUNA
Răsare la 21:55
Apune la 9:17
ULTIMUL PĂTRAR (LUNA ÎN DESCREŞTERE)
3 august
LUNĂ NOUĂ
10 august
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
16 august
LUNĂ PLINĂ
24 august


Proverbul zilei:
"Ce-i drept şi lui Dumnezeu îi place"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Calinic, Mamant şi Veniamin; Sf. Mc. Teodota cu fiii săi
Sfântul Mucenic Calinic a fost crescut într-o familie de creştini în timpul dregătorului roman păgân numit Sacerdon. Activitatea lui de dascăl se desfăşura într-un moment în care dregătorul, la porunca împăratului, întreprinsese ample campanii de prigonire a creştinilor. În momentul în care sfântul se găsea în cetatea Ancira, din Galaţia, a fost prins şi dus la judecata dregătorului Sacerdon. Încălţat cu nişte pantofi din fier, a fost obligat să alerge cu aceştia o distanţă mare. Pe drum, soldaţii care-l trăgeau s-au oprit din cauza setei. Sfântul a făcut de a izvorât apa dintr-o piatră. Ajuns la Gangra, a fost descălţat de pantofi şi obligat să intre într-un cuptor încins, unde a murit.


S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1941 - Răspunzând lui Hitler, I. Antonescu declară că va continua acţiunile militare alături de Germania, pentru zdrobirea inamicului comun: "bolşevismul rus". Guvernul român declară: "Nu pun nici un fel de condiţii şi nu discut cu nimic această cooperare militară pe un alt teritoriu". Decizia lui I. Antonescu a fost dictată de considerente militare şi politice;
1947 - Adunarea Deputaţilor, prezidată de Mihail Sadoveanu, adoptă, pe baza unui raport prezentat de Teohari Georgescu, o moţiune privind dizolvarea Partidului Naţional-Ţărănesc (Iuliu Maniu). Întreaga conducere a partidului este arestată, aproape toţi membrii ei fiind aruncaţi în închisori.
ÎN LUME
1830 - Abdicarea lui Carol
al X-lea al Franţei;
1900 - În Italia, Regele Umberto I al Italiei este asasinat de un anarhist de origine italiană, Gaetano Bresci.
NĂSCUŢI LA 29 IULIE
1945 - Mircea Lucescu, antrenor de fotbal;
1975 - Adelin Petrişor, jurnalist.


Click istoric
Astăzi este Ziua Imnului Naţional al României "Deşteaptă-te, române!", sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998. La 29 iulie 1848, "Deşteaptă-te, române!" a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu- Vâlcea. Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste, când Regele Mihai I a fost forţat să abdice, "Deşteaptă-te, române!" ca şi alte marşuri şi cântece patriotice au fost interzise. Din anii '70, melodia a putut fi din nou cântată, dar fără versurile originale. La 22 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni.


Credinţe populare, tradiţii, semne
În unele credinţe populare, Dracul, ingenios şi neastâmpărat, inventează, din joacă sau din întâmplare, din proprie iniţiativă sau la sugestia Fratelui (Dumnezeu), multe lucruri, plante şi animale de pe pământ. Frate dintr-un început cu Dumnezeu, el a contribuit la zidirea Pământului şi la facerea Lumii. Creaţiile lui rămân neterminate, nu ştie cum să le folosească sau le foloseşte în scopuri distructive. Adesea, creaţiile lui sunt preluate de Dumnezeu, care le găseşte întrebuinţarea cuvenită. Luându-se la întrecere, fratele şi nefârtatele creează animale, plante, obiecte de pe pământ: Dracul face capra, Dumnezeu oaia; Dracul construieşte cârciuma, Dumnezeu Biserica.
● Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."
29 IULIE 1932
"Nimic notabil." (André Gide)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar