x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 4 iunie 2009

Joi 4 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    04 Iun 2009   •   00:00

Ziua internaţională a copiilor - victime ale agresiunii



Este ziua 155 a anului

Au mai rămas 210 zile

Soarele

Răsare la 5:33
Apune la 20:55

Luna
Răsare la 18:00
Apune la 3:04

Lună plină

7 iunie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
16 iunie

Lună nouă

22 iunie

Primul pătrar (Luna în creştere)
29 iunie

Proverbul zilei:

"Cine umblă cu gura căscată îi intră muştele în ea"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfinţii Mucenici: Zotic, Atal, Camasie şi Filipde la Niculiţel; Cuv. Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului

Astăzi sunt prăznuiţi Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel. În septembrie 1971, a fost descoperit în satul Niculiţel cel mai vechi şi mai bine păstrat "martyrion" creştin din Balcani. Cei patru sfinţi mucenici, ale căror nume s-au găsit scrise în criptă, împreună cu alţi 31 de martiri amintiţi în scrierile rămase au pătimit pentru Hristos prin tăierea capului, în timpul persecuţiilor duse de împăraţii Diocleţian şi Licinius. Din 1971, moaştele celor patru mucenici au fost depuse la Biserica Mănăstirii Cocoş.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Formulele de adresare între persoanele feminine legate prin jurământ în perioada copilăriei, în zilele de Sântoader, Moşii de Vară şi la alte sărbători ale primăverii şi verii, sunt surata, verişoara, mătcuţa. Termenul corespondent pentru partea bărbătească este frate de cruce, văr. Fetele care intră în alaiurile sacre ale Paparudei, Caloianului, Drăgaicei, Lăzărelului se numesc surate şi îşi zic una alteia surată. În Oltenia, la moartea unei surate se efectuau la mormânt, înainte de închiderea gropii, diferite rituri de separare şi despărţire, iar în Bihor, suratele rămase în viaţă se întâlneau simbolic într-o zi a morţilor cu suratele intrate în moarte, într-un ceremonial numit Lioara sau Jocul pe morminte. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


Mâine se împlinesc 553 de ani de la "Închinarea de la Vaslui", marea adunare a Moldovei, cu participarea domnului Petru Aron, a Mitropolitului Teoctist şi a boierimii. Constatând lipsa totală de ajutor extern, adunarea acceptă ultimatumul sultanului şi decide prestarea unui tribut anual (2.000 de ducaţi veneţieni) ca preţ al răscumpărării păcii. În urma soliilor repetate ale logofătului Mihu, Mehmed al II-lea emite un firman care pune capăt stării de război dintre cele două state şi acordă negustorilor din Cetatea Albă dreptul de a face comerţ în principalele oraşe din Imperiul Otoman. Actul este considerat primul tratat moldo-turc.

S-a întâmplat azi


În România

1876 - Se creează, la Bucureşti, Societatea Naţională de Cruce Roşie a României, cu scopul de a contribui la apărarea sănătăţii şi a vieţii oamenilor şi la aplicarea în viaţă a principiilor rezultate din convenţiile internaţionale ale Crucii Roşii.

În lume

1915 - Danemarca modifică constituţia pentru a permite şi femeilor să voteze;

1920 - Se încheie, la Trianon, Tratatul de Pace între Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria. Recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, a Slovaciei şi Ucrainei Subcarpatice cu Cehoslovacia, a Croaţiei, Sloveniei şi părţii de vest a Banatului cu Serbia etc. (intră în vigoare la 25 iulie 1921);

1970 - Tonga îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.

Născuţi la 4 iunie

1941 - Valentin Uritescu, actor;

1975 - Angelina Jolie, actriţă.

×
Subiecte în articol: calendar