Este ziua 281 a anului
Au mai ramas 85 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Unde-i femeia, nu mai are dracul de lucru"
- mestesugul femeiesc e mai mare decat cel dracesc.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 7:21 apune la 18:45
Luna rasare la 0:38 apune la 16:03
Ultimul patrar - 6 octombrie
Luna noua - 14 octombrie
Primul patrar - 20 octombrie
Luna plina - 28 octombrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Sf. Mari Mc. Serghie si Vah;
Sf. Mc. Iulian preotul.
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Sf. Fecioara Maria, Regina Rozariului.
CALENDAR GRECO-CATOLIC
Ss Serghie si Vach. Preas Fec Maria, Regina Rozarului.
Zodia Balanta (23 septembrie - 22 octombrie)
SARBATOARE CRESTINA
Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah au trait in timpul lui Maximilian. Erau romani si dregatori de frunte in armata imparatului, fiind vazuti de catre acesta cu ochi foarte buni datorita priceperii si vitejiei lor in razboaie. In taina, ei erau crestini. Afland imparatul ca mucenicii se inchina lui Hristos si nu cred in zei, au fost poftiti sa aduca impreuna cu dansul jertfa in templul lui Zeus. Robii lui Hristos au ramas afara si nu au intrat. Vazand acestea, imparatul a dat ordin sa fie adusi in capiste si sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost imbracati in haine femeiesti si aratati oamenilor. Au fost trimisi in Antiohia Siriei si ucisi.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1698 - Mitropolitul Anastasie Anghel si 38 de protopopi orodocsi accepta Unirea cu Biserica romano-catolica, cu conditia mentinerii vechiului rit si a extinderii privilegiilor de care se bucura clerul catolic asupra preotilor romani.
1925 - Decret regal privind noua impartire administrativa a tarii in judete, plasi, comune urbane, resedinte, municipii, comune urbane neresedinte, comune rurale si sate.
1946 - Arestarea a 38 de proprietari de batoze si mori din judetul Alba pentru ca au refuzat sa predea la stat cerealele rezultate din uium, precum si a altor 20 de "traficanti de cereale" din judetul Dolj.
In lume:
1849 - A murit poetul si nuvelistul Edgar Allan Poe (n. 19.01.1809)
1913 - Henry Ford, al carui Model T era automobilul de cel mai mare succes, a apasat pe butonul ultimei sale inventii: linia automata de asamblare. Timpul necesar fabricarii unei masini a scazut de la 12 ore si jumatate la 93 de minute
1949 - S-a format Republica Democrata Germana
NASCUTI LA 7 octtombrie
1923 - Poetul Alexandru Jebeleanu ("Surasul Hirosimei", "Pasi ai libertatii") (m. 28.04.1995)
1954 - Actrita Diana Lupescu
CLICK ISTORIC
Astazi se implinesc 91 de ani de cand Henry Ford a introdus linia automata de asamblare care a dus la revolutionarea industriei de automobile. In 1908, compania lui Ford a inceput sa vanda faimosul Model T, la pretul de 840 $. A devenit destul de rapid foarte populara, si in curand Ford nu a mai putut face fata comenzilor pentru acest model. Prin instalarea unei benzi rulante in fabrica sa, muncitorii construiau masinile piesa cu piesa, mai multe in acelasi timp. Acest sistem de productie s-a dovedit a fi rapid si eficient, ceea ce a dus si la micsorarea costului de fabricatie, astfel ca, in 1915, pretul acestei masini a coborat la 290 $. In acel an a reusit sa vanda 1 milion de masini. Intre timp apar si alti competitori ai automobilului, ca Generals Motors, care oferea pietei noul sau Chevrolet. In 1927, Ford a fost nevoit sa anunte oficial sfarsitul productiei lui Model T.
Credinte populare, traditii, semne
Un obicei care este urmat de sateni o data cu racirea timpului in regiunile in care se mai pastreaza inca portul popular este cel al purtarii sumanului. Este o piesa de vestimentatie care se poarta atat de catre femei, cat si de barbati, avand o traditie foarte veche. Sumanul este o haina taraneasca lunga, confectionata din panura sau din tesatura cu acelasi nume. Etimologic, cuvantul provine din bulgarescul sukman. Sumanul, ca postav, se tesea din lana de oaie de diferite calitati, aleasa dupa varsta si rasa animalelor. Se confectiona din lana de miel (suman de mite), din lana de carlan (miel la a doua tunsoare), numit si suman de noaten si din lana de oaie, care uneori ramanea in culoarea sa naturala, brumarie sau laie, sau din lana neagra. De cele mai multe ori, lana pentru sumane se vopsea cu substante vegetale, in culoare neagra sau maro.