x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Jurnalul Naţional - 1994: Jaf de 100 milioane pe DN1!

Jurnalul Naţional - 1994: Jaf de 100 milioane pe DN1!

03 Iul 2012   •   20:19
Jurnalul Naţional - 1994: Jaf de 100 milioane pe DN1!
Un caz care a pus pe jar Politia din Sibiu

Agresandu-l si amenintandu-l cu pistolul pe un sofer ceh, trei indivizi care vorbeau romaneste dispar, ziua in amiaza mare, cu camionul strainului. Valoarea marfii si a autovehiculului se ridica la circa 100 de milioane de lei. Fiind vorba de un cetatean strain, problema dobobandea si conotatii diplomatice. Se punea in discutie siguranta celor ce calatoresc in Romania.

Dl Cestmis Donhal, posesorul pasaportului nr. 9725577, eliberat de autoritatile de resort din Republica Ceha, sofer pe autocamionul TIR, marca AVIA 30, inmatriculat HOA 14-18, apartinand unei firme particulare de transporturi din orasul Hodonim, ducea pentru TIBCO 145 baloti de stofe in valoare totala de 41.036.60$, conform facturii. Expeditor: ing. Pavel Teply, patronul firmei MOSILANA din Brno (Cehia); destinatar: firma CM Trading SRL Bucuresti. A intrat in Romania pe la punctul de frontiera de la Bors, judetul Bihor, de unde ajunge la Sibiu. Acolo, doarme la hotel, dupa care pleaca spre Bucuresti pe DN1. In dreptul troitei care omagiaza victoria lui Mihai Viteazu de la Selimbar din 1599, are loc talharia. Spicuim din declaratia data de dl Dohnal: "Abia iesisem din Sibiu si am simtit miros de motorina arsa. Am oprit si am verificat, apoi am urcat in cabina pe locul rezervat soferului. La scurt timp, m-am trezit cu un autoturism Mercedes, de culoare verde. Au coborit trei indivizi, care m-au lovit si m-au amenintat cu pistolul. Mi-au luat apoi autocamionul, 1500 coroane cehe si 280 DM si au plecat spre Bucuresti. Cu toate ca nu cunosc limba romana, am impresia ca barbarii aceia au vorbit romaneste". Fireste, politistii sibieni s-au trezit dintr-o data pusi pe jar. Pe langa valoarea ridicata a marfii si autocamionului, se punea problema imaginii ­ si asa destul de sifonate ­ a Romaniei peste hotare. Cercetarea cazului a fost incredintata lt. Vasile Mercea de la Inspectoratul de Politie al Judetului Sibiu.

In noaptea de 20/21 mai a.c., un camion stationa la iesirea din comuna Selimbar, pe DN1. Cel care era la volan a lansat zvonul ca autovehiculul este de vanzare cu marfa cu tot (valoare totala, circa 100 de milioane de lei) contra sumei de... 1.000 (una mie) marci!!! Adica circa un milion de lei. Un milion de lei pentru o marfa valorand de o suta de ori pe-atata?! Vestea a facut repede picioare, deoarece D.M., patronul unei firme din Sibiu, s-a prezentat la miezul noptii sa vada cu ochii sai chilipirul. I-a placut si, impreuna, cu cel de la volan, a plecat la sediul firmei pentru a "perfecta" un contract de vanzare-cumparare. Vanzatorul i-a predat cumparatorului copii dupa dupa documentele marfii si si-a incasat cele 1.000 marci germane. De fata au fost trei prieteni ai afaceristului care ­ era de asteptat ­ au dat declaratii in legatura cu "tranzactia". Marfa a fost apoi descarcata in depozitul firmei al carui patron este dl D.M., iar camionul a fost parcat linga stadionul "Vointa" din Sibiu. Dupa patru zile, amatorul de chilipir a inceput sa se teama si a transferat balotii de stofa dintr-o localitate din sudul Romaniei. A fost insa inutil, deoarece echipa condusa de lt.col. Mercea a descoperit capatul de sfoara al intregii afaceri si a mers pana la final, reusind, la doar doua zile de la depunerea plangerii de catre cetateanul ceh, sa gaseasca camionul si cei 145 baloti de stofa.

Ce s-a intamplat cu dl Cestmis Dohnal, ghinionistul sofer ceh, care a ramas fara camion, fara actele autovehiculului, fara 1.500 coroane cehe si 280 DM, fara marfa clientului sau, am aflat tot de la Politia sibiana. "Cei trei barbari care vorbeau romaneste, care au sosit la Selimbar cu un Mercedes verde, care l-au lovit s" amenintat cu pistolul" nu erau nimeni altcineva decat dl Cestmis Donhal, jaful de la Troita lui Mihail Viteazu fiind rodul propriei sale imaginatii! Cine vinde marfa de circa 100 de milioane pentru un milion este, fara dubiu, un gainar! Desigur, nu regretam ca cele relatate de el la Politie nu s-au tinut in balamale, dar fiind vorba despre un escroc, ceva nu se potriveste. Este pentru prima data cand am vazut un escroc tampit!
-----------------------------------------------------------

Un pensionar iesean. Pe jos, pe urmele lui Eminescu
Duminica, 6 iunie, noaptea a poposit la Botosani, venind pe jos de la Oradea, pensionarul iesean Pestrita Craciun, care si-a propus ca pana la 15 iunie, cand se va afla la Chisinau, sa strabata o buna parte din traseul pe care l-a urmat Eminescu in peregrinarile lui prin tara. El a dedicat drumetia implinirii a 105 ani de la trecerea lui Eminescu in eternitate sI poarta cu el recomnadari si mesaje din partea prefectilor de Iasi sI de Bihor. Dl Pestrita a pornit, luni, catre Prut si-si va continua drumul spre Balti , codrii Orheiului si Chisinau.
Plecat in urma cu 18 zile de la Oradea, plecare marcata printr-o festivitate la revista "Familia", voind sa sublinieze ca debutul literar al lui Eminescu acolo s-a produs, Petrita Craciun, pompierul iesean in virsta de 65 de ani, usor emotionat, a marturisit ca in 18 zile a parcurs 713 km, strabatand sapte municipii, 12 orase, 49 de comune si 88 sate. In periplul sau a fost primit de cinci prefecti si doi episcopi, de cercetatori de la diferite muzee si case memoriale, de cadre didactice, elevi si studenti din scoli, licee si universitati. (Rompres)
-------------------------------------------------------------------

Situatia somajului in tara si in Bucuresti
1.254.362 someri se aflau la inceputul lunii iunie a.c. in evidenta Oficiilor fortei de munca. Rata somajului se mentine la nivelul de 11 la suta. In continuare, numarul femeilor someri este cu 200.000 mai mare decat numarul barbatilor fara loc de munca.
Primesc ajutor de somaj sau alocatie de sprijin 1.147.065 someri, din care 982.765 sunt muncitori, 146.685 au studii medii, iar 17.624 au studii superioare. In Capitala, numarul somerilor se mentine la acelasi nivel inregistrat in luna precedenta, totalizind peste 80.000 de persoane. Au iesit din evidenta Oficiilor fortei de munca prin incadrare, cauze naturale, suspendare 632.826 someri. In Bucuresti 4.276 persoane se afla in cautarea unui loc de munca. La nivelul intregii tari sunt vacante 7.245 locuri de munca, din care 744 pentru persoane cu studii medii si superioare si 6.501 pentru muncitori. In Capitala, erau vacante, la 6 iunie a.c., 1.358 posturi.
-----------------------------------------------------------------------

O noua cursa TAROM spre New York
Compania TAROM va introduce, pentru perioada 19 iunie ­ 29 octombrie 1994, cea de-a patru cursa regulata spre New York. Avionul, de tip Airbus 310, cu 198 locuri de clasa Turist si 12 la clasa Business, va decola duminica, 19 iunie, la ora 8:55 din Bucuresti, plecarea din New York fiind la ora 16.30 (ora locala). Cei care calatoresc dus-intors pe aceasta cursa, de duminica, vor beneficia de o reducere de 100.000 lei, in afara celei de 50 la suta practicata pe acest traseu. Astfel, la 19 iunie, Compania TAROM va efectua sase zboruri pe saptamana spre SUA, patru curse la New York si doua spre Chicago ­ se precizeaza intr-un comunicat remis agentiei Rompres de catre Biroul de relatii publice al TAROM.clasa Business, va decola duminica, 19 iunie, la ora 8:55 din Bucuresti, plecarea din New York fiind la ora 16.30 (ora locala). Cei care calatoresc dus-intors pe aceasta cursa, de duminica, vor beneficia de o reducere de 100.000 lei, in afara celei de 50 la suta practicata pe acest traseu. Astfel, la 19 iunie, Compania TAROM va efectua sase zboruri pe saptamana spre SUA, patru curse la New York si doua spre Chicago ­ se precizeaza intr-un comunicat remis agentiei Rompres de catre Biroul de relatii publice al TAROM.

×
Subiecte în articol: 20 de ani intr-unul singur