x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar La bal - High-life

La bal - High-life

09 Iul 2006   •   00:00

Tanarul Edgar Bostandaki este suplinitor la catedrele de muzica, desen, gimnastica, scrima si religie de la gimnaziul clasic infiintat de curand in urbea sa natala. (...)

Tanarul Edgar Bostandaki este suplinitor la catedrele de muzica, desen, gimnastica, scrima si religie de la gimnaziul clasic infiintat de curand in urbea sa natala. (...) Desi incarcat cu predarea a cinci cursuri importante de gradul secundar, tanarul suplinitor gaseste destula vreme sa frecventeze societatea inalta din localitate, unde trece drept un perfect gentilom. (...) Profesia de cronicar high-life nu este usoara, fiindca trebuie sa scrii despre dame, si damele sunt dificile, pretentioase, capritioase.(...)

Din initiativa unui comitet compus de damele din inalta societate a Targului Mare, resedinta subprefecturii Plasii de Mijloc, s-a dat in saloanele otelului Regal de acolo "Un mare bal filantropic, al carui venit se va imparti giumatate in folosul umanitatii suferinde si giumatate pentru sporirea fondului de intretinere a gimnaziului clasic local, pina la trecerea lui in bugetul statului (...)

A fost un bal cum nici intr-o capitala de judet nu se poate mai splendid. Damele, pline de devotament pentru nobilul scop al petrecerii, s-au intrecut in toalete. Uniforma si fracul au fost minunat reprezentate, desi frac nu purtau decat subprefectul, primarul si Turturel (pseudonimul destul de transparent cu care Edgar isi semneaza cronicele). Onorariile balului le-a facut comitetul damelor, sub presedintia tinerei doamne Athenais Gr...goraschko, sotia subprefectului. S-a petrecut pana la sapte dimineata, cand aurora cu degetele ei de roza a venit sa bata la usa orizontului si sa stinga cu privirile ei lumina petroleului, amintind infatigabililor dantuitori ca trebuie, cu regret, sa se desparta. (...) (din "Opere" - I.L. Caragiale)

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor