Este ziua 284 a anului ● Au mai rămas 81 de zile
Soarele
Răsare la 7:25 ● Apune la 18:39
Luna
Răsare la 11:53 ● Apune la 20:45
● Primul pătrar (Luna în creştere) 15 octombrie ● Lună plină 23 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 30 octombrie ● Lună nouă 6 noiembrie
Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.; Cuv. Teofan Mărt.; Sf. Mc. Zenaida şi Filonila
Prăznuit astăzi, Sfântul Apostol Filip era originar din Cezareea Palestinei. În urma căsătoriei sale, i-au fost dăruite patru fiice prorocite. Sfinţii Apostoli l-au numit diacon şi, împreună cu Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, a fost hirotonisit. Filip îşi petrecea timpul slujind creştinilor şi îngrijindu-se de săracii şi văduvele din Ierusalim. Diaconul Filip a propovăduit Evanghelia în Samaria, unde a botezat pe Simon Vrăjitorul. Răpit de îngerul Domnului, Sfântul Filip a primit sarcina să meargă pe calea ce duce de la Ierusalim spre Gaza. În drum s-a întâlnit cu famenul dregător al împărătesei Etiopiei, pe care l-a botezat şi l-a făcut primul propovăduitor al credinţei în Etiopia.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Casa românească de veche tradiţie avea intrarea pe latura unde se găseau ferestrele şi prispa. Apariţia celei de a doua uşi pe latura opusă drumului, în general pe peretele dinspre miazănoapte, a fost o inovaţie tehnică cu rol strategic bine definit. O adaptare interesantă a locuinţei tradiţionale a fost adăugarea unei noi încăperi numită tainiţă sau ascunzătoare. O astfel de casă era încă în picioare în anul 1974 în satul Dâlboiţa, jud. Mehedinţi, când am efectuat ancheta pentru Atlasul Etnografic. Între tindă şi camera curată era construită o mică încăpere, fără uşă şi fereastră. Intrarea în ascunzătoare se efectua în caz de nevoie prin podul casei. (Prof. Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 11 octombrie 1866, Poarta Otomană emană firmanul de învestitură a lui Carol ca principe, cu titlu ereditar, al Principatelor Unite. În schimbul recunoaşterii, firmanul conţinea o serie de clauze restrictive, menite să împiedice proclamarea independenţei României: considerarea ţării noastre ca "făcând parte integrantă" din Imperiul Otoman, interzicerea sporirii forţelor armate permanente române peste 30.000 de oameni, fără o înţelegere prealabilă cu puterea suzerană, moneda proprie a României urma să poarte un semn special, fixat în înţelegere cu guvernul otoman, obligativitatea recunoaşterii de către România a tratatelor şi convenţiilor încheiate de Imperiul Otoman cu alte state, interzicerea încheierii de tratate sau convenţii cu statele străine, fiindu-i permisă numai încheierea de aranjamente de interes local, fără caracter politic ş.a.
S-a întâmplat azi
În România
● 1818 - Ioan Gheorghe Caragea părăseşte domnia, după ce adunase o avere fabuloasă din numeroasele şi apăsătoarele dări stoarse de la locuitorii ţării.
În lume
● 1968 - NASA lansează Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord (astronauţii: Wally Schirra, Donn F. Eisele şi Walter Cunningham).
Născuţi la 11 oct.
● 1929 - Olga Tudorache, actriţă. Personalitate incontestabilă a teatrului şi filmului românesc, a jucat în numeroase piese pe scena Teatrului Mic din Bucureşti. A onorat, de asemenea, scena Teatrului Foarte Mic. Nu a ocolit nici Teatrul Naţional "I.L. Caragiale". În film a deţinut mai ales roluri de plan doi: "Tudor", "Răzbunarea haiducilor", "Profetul, aurul şi ardelenii", "Prea cald pentru luna mai", "Tusea şi junghiul", "Doi haiduci şi o crâşmăriţă", "O vară de neuitat" etc. A fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", la catedra de actorie. Din 1990 până în 1997, când s-a pensionat, a fost profesor şi a scos şase promoţii de actori. A fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii.
● 1938 - Dan Piţa, regizor.
Citește pe Antena3.ro