Este ziua 145 a anului ● Au mai rămas 220 de zile
Soarele
Răsare la 5:38 ● Apune la 20:48
Luna
Răsare la 6:57 ● Apune la 11:22
● Primul pătrar (Luna în creştere) 31 mai ● Lună plină 7 iunie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 16 iunie ● Lună nouă 22 iunie
Sărbătoare creştină: A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mucenic Celestin
Astăzi, creştinii ortodocşi sărbătoresc a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Irodiada îi propune Salomeei să îi danseze tatălui său vitreg în schimbul unui favor. Câştigă simpatia lui Irod şi dreptul la orice îşi doreşte. Astfel, la dorinţa Irodiadei, Sfântul Ioan Botezătorul este decapitat. Trupul său a fost îngropat de ucenici, însă capul a fost luat de Irodiada. Tradiţia bisericii spune că de trei ori a fost pierdut şi de trei ori a fost aflat capul Botezătorului. Prima aflare a avut loc la Ierusalim şi cea de-a doua la Emesa, în Siria. A treia s-a petrecut în anul 860 când a fost adus la Constantinopol şi aşezat în biserica Botezătorului.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Adăpostul postum construit din lemn după modelul casei ţărăneşti are o bogată sinonimie locală: sicriu, cosciug, copârşeu, tron, raclă, ladă, jgheab, lemn, sălaş, casă de brad, luntre. El este o copie redusă la scară a casei vechi cu plan monocelular, cu patru pereţi şi acoperiş în patru ape. Lemnarul satului construieşte două tipuri de locuinţe: înalte pentru vii şi scunde, aproape plate, pentru morţi. În Moldova şi, local, în alte zone ale ţării, sicriul are una sau două ferestruici pătrate, dreptunghiulare sau triunghiulare în pereţii laterali ai sicriului, de o parte şi alta a capului închise, uneori, cu geam. Mai rar, ferestrele mortului sunt amplasate în acoperişul sicriului, în dreptul ochilor.
Profesor Ion Ghinoiu
Click istoric
La 25 mai 1935 s-a stins din viaţă Grigorie Comşa, episcop al Aradului. S-a remarcat îndeosebi prin activitatea pentru stăvilirea sectelor din eparhia sa şi pentru îndrumarea morală a credincioşilor ortodocşi. S-a născut în Făgăraş. După absolvirea liceului, studiază la Institutul teologic din Sibiu şi la Facultatea de Drept din Budapesta, unde obţine doctoratul în Drept. Va fi diacon al catedralei mitropolitane din Sibiu, subdirector general în Ministerul Cultelor şi deputat în primul Parlament al României reîntregite. În 1925 este hirotonit episcop pentru Arad. A fost membru de onoare al Academiei Române, al Societăţii Scriitorilor Români şi al Sindicatului ziariştilor din Banat şi membru în Comitetul Central al Astrei.
S-a întâmplat azi
În România
● 1411 - Tratat moldo-polon încheiat la Roman; reînnoirea alianţei îndreptate împotriva Ungariei; printr-un act separat, Wladyslaw al II-lea Jagiello se obliga să restituie, în termen de doi ani, restul sumei pe care o datora ("1.000 de ruble de argint curat") din timpul domniei lui Petru I, oferind ca zălog oraşele "Sniatyn, Kolomeea şi întreaga Pocuţie", pe care domnul român le putea păstra, cu toate redevenţele aferente, până la restituirea completă a sumei;
● 1919 - Primă audiţie, la Bucureşti, a Simfoniei a III-a de George Enescu.
În lume
● 1977 - Premiera filmului "Războiul stelelor";
● 1985 - Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
Născuţi la 25 mai
● 1973 - Dan Capatos, jurnalist;
● 1941 - Vladimir Voronin, fost preşedinte al Moldovei.
Citește pe Antena3.ro