x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 28 iunie 2010

Luni 28 iunie 2010

28 Iun 2010   •   00:00

Este ziua 179 a anului ● Au mai rămas 186 de zile



Este ultima zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel


Soarele
Răsare la 5:33 ● Apune la 21:04

Luna
Răsare la 22:21 ● Apune la 7:17
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 4 iulie ● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie


Sărbătoare creştină: Aflarea moaş­telor Sf. Mc. doctori fără de arginţi, Chir şi Ioan; Sf. Mc. Papia
Astăzi se sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfinţilor Mucenici, doctori fără de arginţi, Chir şi Ioan. Cei doi mucenici au trăit în timpul împăratului Diocleţian. Chir era din cetatea Alexandriei, iar Ioan, din cetatea Edesei. Călătoreau alături, ca doctori fără plată, vindecând bolile şi slăbiciunile. În paralel, încercau să îi atragă pe cei care îi întâlneau în calea lor spre credinţa în Hristos. După ce au fost supuşi la torturi, Sfinţii Chir şi Ioan au primit cununa mucenicească prin tăierea capetelor cu sabia. Trupurile lor au fost îngro­pate pe ascuns de câţiva creştini. O sută de ani mai târziu, Teofil, patriarhul Alexandriei, a dorit să înalţe o biserică în oraşul Canopus. Atunci au fost descoperite moaştele celor doi mucenici.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Insecta din ordinul Coleopterelor, licuriciul (faclies, focul lui Dumne­zeu, scânteiuţa), a cărei femelă emite o lumină fosforescentă, ar fi fost rân­duită de Dumnezeu sau de Sfântul Petru să lumineze calea celor rătăciţi noaptea prin pădure. În altă legendă, Dumnezeu, făcând o vizită pe Pă­mânt, a fost însoţit de îngerii din Cer. Acestora le-au plăcut mult priveliştile de pe aici, iar unul dintre ei s-a în­dră­gostit de fata unui păstor. La în­toarcere, înainte de intrarea lor în Cer, Dumnezeu i-a transformat pe în­­geri în stele ca să privească de sus frumuseţea Pământului, iar pe cel în­drăgostit l-a azvârlit pe Pământ, unde s-a transformat în licurici. Făcliile pădurilor, licuricii, apar în preajma sol­stiţiului de vară, când înce­tează cucul a cânta şi luminează noap­tea, de la apusul soarelui până dimineaţă. (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi
În România

● 1358 - Ludovic I de Anjou, regele Ungariei, acordă braşovenilor liberă trecere pentru negoţul lor în Ţara Românească: "Ca să puteţi trece slobod şi neturburat cu mărfurile voastre şi orice fel de lucruri, între Buzău şi Prahova, adică din locul unde se varsă în Dunăre râul numit Ialomiţa până în locul unde se varsă, de asemenea, în Dunăre râul numit Siret, şi să nu vă poată opri nimeni pe nedrept în această trecere a voastră". Potrivit specialiştilor, "privilegiul deschidea beneficiarilor accesul larg la zona danubiano-pontică şi conferea acestei artere comerciale un rol de primă însemnătate în istoria Ţării Româneşti şi a relaţiilor ei cu Braşovul şi cu Regatul ungar".

În lume
● 1997 - Boxerul Mike Tyson este descalificat din WBA pentru că a muşcat o parte din urechea adversarului său, Evander Holyfield.

Născuţi la 28 iunie

● 1712 - Jean-Jacques Rousseau, filosof, scriitor elveţian-francez (m. 1778)
● 1912 - Dirijorul Sergiu Celibi­dache (m. 1996);
● 1966 - Actorul american John Cusack.

×
Subiecte în articol: calendar