x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni, 29 decembrie 2008

Luni, 29 decembrie 2008

de Ramona Vintila    |    29 Dec 2008   •   00:00
Luni, 29 decembrie 2008

Este ziua 364 a anului
Au mai rămas 2 zile



SOARELE:
Răsare la 7:51
Apune la 16:44
LUNA:
Răsare la 9:14
Apune la 18:31
PRIMUL PĂTRAR:(LUNA ÎN CREŞTERE):
5 ianuarie
LUNĂ PLINĂ:
12 ianuarie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE):
19 ianuarie
LUNĂ NOUĂ:
27 ianuarie


Proverbul zilei:

"Mai bine mâncare puţină decât boală lungă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Sf. 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod; Cuv. Marcel

Astăzi sunt pomeniţi cei 14.000 de prunci ucişi de Irod. Urmând steaua care vestea Naşterea lui Iisus, cei trei magi trec graniţa spre Betleem, dar, în graba lor, îl neglijează pe Irod. Acesta se simte batjocorit de ei, pentru că nu i s-au închinat. Temându-se ca nu cumva Iisus să-i ia tronul, fără să ştie că Împărăţia lui Hristos nu-i din lumea aceasta, Irod a poruncit cu mânie gărzii sale să-i ucidă pe toţi pruncii până la 2 ani care se aflau în Betleem în acele vremuri, în speranţa că printre aceştia se află şi viitorul împărat proorocit al iudeilor. Planul lui a dat greş; un înger al Domnului i-a sfătuit pe Iosif şi pe Maria să plece spre Egipt fără întârziere.


S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1910 – Demisia Guvernului liberal, condus de I.I.C. Brătianu (motivată de încheierea activităţii legislative); se formează un guvern conservator, în frunte cu P.P. Carp;
1918 – Decret-lege prin care se hotărăşte ca locuitorii României, majori, fără deosebire de religie, se vor bucura de toate drepturile cetăţeneşti şi vor putea să le exercite dacă vor face dovada că sunt născuţi în ţară şi nu sunt sau n-au fost supuşi unui stat străin; 
1937 – Sunt excluşi din PNŢ Armand Călinescu şi alţi trei fruntaşi naţional-ţărănişti.
ÎN LUME
1926 – Moare Rainer Maria Rilke, unul dintre cei mai importanţi poeţi de limba germană din prima jumătate a secolului al XX-lea (n. 1875).
NĂSCUŢI LA 29 DECEMBRIE
1709 – Împărăteasa Elisabeta a Rusiei (m. 1762);
1938 – Jon Voight, actor.


Click istoric

La 29 decembrie 1933 a fost asasinat prim-ministrul Ion G. Duca (care îi succedase la şefia PNL lui Vintilă Brătianu). I.G. Duca se deplasase la Sinaia pentru a-i comunica regelui rezultatele alegerilor şi a discuta diferite probleme de stat. În seara acelei zile, pe peronul gării din Sinaia, în timp ce aştepta trenul spre Bucureşti, prim-ministrul a fost ucis cu patru gloanţe de revolver. Asasinii erau legionarii Nicolae Constantinescu, Ion Caranica şi Doru Belimace. La 5 aprilie 1934, cei trei sunt condamnaţi de Tribunalul Militar la muncă silnică pe viaţă. Acelaşi tribunal îi achită pe conducătorii Gărzii de Fier (dizolvată de Guvernul liberal la 10 decembrie 1933), în frunte cu Corneliu Zelea Codreanu.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Buhaiul este un obicei agrar structurat după modelul colindelor, practicat la Anul Nou, sinonim cu Pluguşorul (Moldova). Acelaşi nume, buhai, îl poartă şi piesa din recuzita cetei de pluguşor sau de buhai. Cu acest instrument se imita, în timpul colindatului, răgetul taurului, străveche divinitate agrară. Prin trecerea părului de cal printre degetele umezite se obţine un sunet grav, ciudat şi nemuzical, care aminteşte de mugetul sau răgetul taurului înfuriat. Instrumentul şi glasul acestuia păstrează amintirea scenei sângeroase când era jertfit taurul, substitut al zeului Dionysos şi al zeului Mithra, peste care creştinismul a suprapus Naşterea Domnului Iisus.
  • Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."

29 DECEMBRIE 1838
"Azi-dimineaţă m-am trezit cu un gust amar, mai oribil ca oricând" (J.A. Barbey d’Aurevilly)
 • "Încă o zi infectă…" sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar