x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 31 august 2009

Luni 31 august 2009

de Ramona Vintila    |    31 Aug 2009   •   00:00

Este ziua 243 a anului - Au mai rămas 122 de zile



Soarele
Răsare la 6:37
Apune la 19:54

Luna
Răsare la 17:52
Apune la 2:05

Lună plină
4 septembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
12 septembrie

Lună nouă
18 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie


Proverbul zilei:

"Bogatul greşeşte şi săracul cere iertare"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului; Sf. 366 de Mc. din Nicomidia

Cinstitul brâu al Preacuratei Maici a lui Dumnezeu, pe care îl pomenim astăzi, a fost adus de la Ierusalim la Constantinopol, aşezat într-o raclă din aur pecetluită şi a fost pus în biserica pe care împăratul Teodosie cel Tânăr o zidise, cu hramul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la locul ce se numea "Târgul de aramă". În timpul împăraţiei lui Leon cel Înţelept, soţia acestuia, Zoe, era tulburată de un duh necurat. Cu toate rugăciunile celor apropiaţi, ea nu a putut scăpa de Cel Rău. Dintr-un vis a aflat că, dacă va pune brâul Maicii Domnului pe ea, va scăpa de acest necaz. Zoe a povestit acest vis soţului ei. Patriarhul, la rugămintea împăratului Leon, a consfinţit cererea şi Zoe s-a vindecat.


Credinţe populare, tradiţii, semne

În multe cântece funerare din Oltenia, sacrificiul sângeros pentru pregătirea ospăţului funerar este vaca (juninca sau vita din cireadă), nu porcul, oaia sau păsările. Unul dintre motivele de invocare a Zorilor, zeiţe ale destinului la moarte asemănătoare cu Ursitoarele de la naştere, să nu răsară este ca acela plecat în lumea de dincolo să aibă timp să realizeze sacrificiul unei vite: "Zorilor, Zorilor,/ Să nu vă zoriţi/ Să mi-l pribegiţi,/ P-el de-a pribegit,/ Cu numele Ion/ Că are să treacă/ Din ţara cu dor/ în cea fără dor,/ Din ţara cu milă/ În cea fără milă./ Să nu vă pripiţi/ Să mi-l pribegiţi/ Până s-or găti/ Nouă cuptorele/ Pentru pâinicele,/ Nouă buţi de vin,/ ... /" şi altele. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Astăzi se împlinesc 12 ani de la moartea prinţesei de Wales, Lady Diana. A murit într-un accident de maşină, în Pasajul Pont de l'Alma din Paris. Alături de ea se mai afla şi Dodi Al-Fayed, şoferul lor, Henri Paul, şi garda de corp a lui Al-Fayed, Trevor Rees-Jones. Prinţul Charles şi Diana s-au cunoscut în vara anului 1980. Nunta a avut loc la Catedrala St. Paul, la 29 iulie 1981. Lady Diana s-a dedicat cu pasiune operelor caritabile, care până la ea aveau aerul obosit al unei obligaţii de serviciu pentru familia regală. Personalitatea puternică a prinţesei au făcut-o una dintre cele mai iubite persoane. În 1987 a fost prima celebritate care este pozată în timp ce atinge o persoană infectată cu SIDA.


S-a întâmplat azi

În România

1944 - Abrogarea, printr-un decret regal, a legislaţiei din septembrie 1940, referitoare la învestirea preşedintelui Consiliului de Miniştri cu depline puteri şi fixarea prerogativelor regale. Reintră în vigoare prevederile Constituţiei din 1923 cu privire la drepturile cetăţenilor şi exercitarea puterilor în stat;

1953 - Hotărâre a Consiliului de Miniştri privind organizarea şi funcţionarea facultăţilor muncitoreşti, cu o durată de doi ani, absolvenţii lor putând apoi ca, pe bază de examen de admitere, să-şi continue studiile în cadrul învăţământului superior.

În lume

1888 - Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul;

1998 - Coreea de Nord anunţă lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong.

Născuţi la 31 august

1927 - Dan Deşliu, poet (m. 1992);

1961 - Ioan Gyuri Pascu, actor, scriitor, muzician.

×
Subiecte în articol: calendar