x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 5 ianuarie 2008

Luni 5 ianuarie 2008

de Ramona Vintila    |    05 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 5 a anului - Au mai rămas 360 de zile



Soarele

Răsare la 7:52

Apune la 16:51

Luna

Răsare la 11:46

Apune la 1:15

Primul pătrar (Luna în creştere)

5 ianuarie

Lună plină

12 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)


19 ianuarie

Lună nouă

27 ianuarie

Proverbul zilei:


"A fi spin în ochiul cuiva"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Teotempt şi Sf. Mc. Teona; Cuv. Sinclitichia (Ajunul Bobotezei) (Post negru)

Botezul Domnului este precedat de o zi de post negru total sau până la lăsarea serii, dar şi de Slujba Agheasmei Mari, care este apoi adusă de preoţi în casele oamenilor, pe care le sfinţesc astfel. Acest obicei al preoţilor semnifică nu doar binecuvântarea Sfintei Treimi asupra tuturor credincioşilor, ci şi o rememorare a propriului nostru botez. Prin sfinţirea casei, aşezăm casa sub oblăduirea lui Dumnezeu. Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării răului. În casa sfinţită, omul este ocrotit în faţa relelor, dacă el însuşi nu aduce răul în casă prin săvârşirea lui şi printr-o viaţă depărtată de Dumnezeu.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Ianuarie, luna a unsprezecea în calendarul roman cu începutul de an la 1 martie şi prima lună în calendarele iulian şi gregorian, păstrează amintirea lui Ianus, zeul cu două feţe: una orientată spre anul care se încheie (Anul Vechi) şi alta spre anul care vine (Anul Nou). Denumirile populare de Cărindar sau Călindar se referă la practica magică de întocmire a calendarelor meteorologice din foi de ceapă sau din coji de nucă în noaptea Anului Nou, iar cea de Gerar la gerurile năprasnice de la miezul iernii. În luna ianuarie, în satul tradiţional, se reluau activităţile legate de industria casnică şi şezătorile întrerupte în perioada Sărbătorilor de Crăciun, iar după Bobotează se deschidea, în special în mediile pastorale, un important sezon de nunţi. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1859 – Adunarea Electivă a Moldovei alege în unanimitate ca domn pe colonelul Alexandru Ioan. După alegere, Al. Ioan Cuza rosteşte în faţa Adunării următorul jurământ: "Jur în faţa ţărei mele că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele patriei, că voi fi credincios constituţiei în textul şi spiritul ei, că în toată domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, uitând toată prigonirea şi toată ura, iubind deopotrivă pe cei ce m-au iubit şi pe cei ce m-au urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române".

În lume


1933 – A început construirea podului Golden Gate din San Francisco;

1974 – Un cutremur în Lima, Peru, omoară şase oameni şi distruge sute de case.

Născuţi la 5 ianuarie


1878 – Emil Gârleanu, scriitor (m. 1914);

1938 – Regele Juan Carlos I al Spaniei.

Click istoric


Astăzi, scriitorul şi filosoful Umberto Eco împlineşte 77 de ani. S-a născut în Alessandria, un oraş de lângă Torino.

A făcut o pasiune pentru filosofia şi literatura medievală. În 1956 îi apare "Problema estetică a Sfântului Toma", carte ce îl consacră pe Eco drept unul dintre cei mai importanţi cercetători ai medievalismului. Sfârşitul anilor ’70 îl găseşte pe Eco drept un nume sonor în semiotică, dar nimeni nu se aştepta la schimbarea radicală pe care urma să o aibă cariera lui. Schimbarea începe cu publicarea romanului "Numele Trandafirului", unul dintre cele mai bine vândute romane din lume. Succesul lui Eco a fost amplificat de apariţia filmului cu acelaşi nume, cu Sean Connery în rolul principal.

×
Subiecte în articol: calendar ianuarie