Este a 33-a zi a Postului Crăciunului, au mai rămas 8
Este ziua 351 a anului
Au mai rămas 15 de zile
Soarele
Răsare la 7:46
Apune la 16:37
Luna
Răsare la 21:16
Apune la 10:50
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
19 decembrie
Lună nouă
27 decembrie
Primul pătrar (Luna în creştere)
5 ianuarie
Lună plină
12 ianuarie
Proverbul zilei:
“Până la glezne”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sf. Prooroc Agheu; Sf. Mc. Marin; Sf. Împărăteasă Teofana
Sfântul şi Măritul Proroc Agheu era din seminţia lui Levi şi s-a născut în Babilon, pe vremea robiei. Pe când era încă tânar, a venit din Babilon în Ierusalim şi a profeţit cu Zaharia 36 de ani. A prorocit despre întoarcerea poporului şi a văzut în parte zidirea templului. Când a murit, a fost îngropat alături de preoţi, cu mărire ca şi ei, pentru că şi el era de neam preotesc. Sfântul Agheu era un bătrân cu barbă rotundă, înalt de statură, vestit în virtute, iubit şi cinstit de toţi, ca un mare şi slăvit proroc. Numele lui se tălmaceşte: “sărbătoare”, “cel ce sărbătoreşte”, ori “cel ce este sărbătorit”.
Credinţe populare, tradiţii, semen
Boadnicu este un obicei atestat la meglenoromâni, sinonim cu Butucul de Crăciun, trup neînsufleţit al zeului Crăciun care moare prin tăierea unui copac din pădure şi renaşte printr-un rit funerar de incinerare la sărbătorile solstiţiului de iarnă. În Ajunul Crăciunului, bărbatul tăia un copac şi îl aducea în casă. Seara, capul familiei cu Boadnicu în braţe şi femeia cu o tipsie încărcată cu mâncare de post şi diferite fructe (stafide, portocale, pere) ieşeau în curte, la strejeru (par în mijlocul ariei de care se legau caii la treieratul grâului). După ce se punea pe tipsia sprijinită pe strejeru o turtă în aluatul căreia s-a introdus o monedă de argint, bărbatul mulţumeşte Boadnicului: “Dumnezeule, Dumnezeule, vin să cinăm cu belşug, cu noroc, cu sănătate şi cu tot ce ai dat”. (Profesor Ion Ghinoiu)
Calendar de post
13 S Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei; Sfinţii Mari Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sfânta Muceniţă Lucia fecioara (Dezlegare la peşte)
14 D Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon, Arian şi Apolonie (Dezlegare la peşte)
15 L Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie; Sfintele Muceniţe Antia şi Suzana
16 M Sfântul Prooroc Agheu; Sfântul Mucenic Marin; Sfânta Împărăteasă Teofana
17 M Sf. Prooroc Daniel şi Sfinţii Trei Tineri: Anania, Azaria şi Misail
18 J Cuviosul Daniil Sihastrul; Sfinţii Mucenici Sebastian şi Zoe; Sf. Modest
19 V Sfântul Mucenic Bonifatie; Sfântul Ierarh Grichentie; Sf. Mc. Trifon; Cuv. Aglaia
S-a întâmplat azi
În România
1607 – Lupta de la Ştefăneşti. Constantin Movilă înfrânge pe vărul său Mihăilaş şi ia domnia Moldovei;
1848 – Documentul “Memoriu al poporului român din Transilvania”, adoptat la cea de-a treia Adunare naţională de la Blaj, este adresat Parlamentului din Viena;
1918 – Decret privind exproprierea pământului din vechea Românie (până în martie 1919 au fost declarate expropriate 2.224.588 ha şi date în arendă obştilor de ţărani).
În lume
1773 – În provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, colonişti distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluţiei americane.
Născuţi la 16 decembrie
1770 – Ludwig van Beethoven, compozitor (m. 1827);
1936 – Constantin Flondor, artist plastic.
Citește pe Antena3.ro