Este ziua 321 a anului
Au mai ramas 45 zile
PROVERBUL ZILEI:
"Sa mor cu cheful meu, iar nu cu gustul meu"
- cand unul ne impinge la fapte care ne pot aduce pagube.
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti
Soarele rasare la 7:13 apune la 16:47
Luna rasare la 11:52 apune la 20:09
Primul patrar (Luna in crestere) - 19 noiembrie
Luna plina - 26 noiembrie
CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
â ) Sf. Apostol si Evanghelist Matei
CALENDAR ROMANO-CATOLIC
Ss. Margareta a Scotiei; Gertruda, fc.
CALENDAR GRECO-CATOLIC
S Matei, ap si evanghelist
Ziua Trupelor de Cai Ferate si Transporturi Militare
Ziua internationala pentru toleranta
Zodia Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)
SARBATOARE CRESTINA
Astazi, in Calendarul Ortodox, este praznuit Sfantul Apostol si Evanghelist Matei. In limba ebraica "Matei" inseamna "daruit de Dumnezeu". Matei era vames in cetatea Capernaum, meserie rau vazuta la acea vreme, cand a fost chemat de Domnul Iisus la credinta, intrucat "n-au trebuinta cei sanatosi de doctor, ci cei bolnavi" (Matei 9.12). Dupa Pogorarea Duhului Sfant, a propovaduit in Etiopia si Persia, sfarsind in cele din urma ca martir. In jurul aniilor 43-44 a scris cea dintai Evanghelie in limba aramaica, tradusa in anul 68 in greceste. Matei a scris Evanghelia sa pentru a dovedi ca in Iisus-Mesia se implinesc prorocirile Vechiului Testament si ca Iisus a venit pentru mantuirea oamenilor.
S-A INTAMPLAT AZI
In Romania:
1916 - Primul razboi mondial - "Batalia pentru Bucuresti", cea mai mare operatiune militara a armatei romane din anul 1916, condusa de generalul Constantin Prezan, prin care se incerca apararea Capitalei
1979 - S-a dat in folosinta, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului bucurestean intre statiile "Timpuri Noi" si "Semanatoarea"
In lume:
1957 - Incepe, la Moscova, consfatuirea reprezentantilor partidelor comuniste din 64 de tari. Se adopta o declaratie care condamna "revizionismul", in general, iar in mod special "revizionismul" iugoslav.
1960 - A murit actorul Clark Gable, supranumit "The King"; a ramas in istoria cinematografului mondial prin interpretarea rolului Rhett Butler din celebrul film "Pe aripile vantului" (1939, regizor V. Fleming) (n. 1.02.1901)
1988 - A fost adoptata Declaratia de suveranitate a Republicii Estonia, prin care se recunostea suprematia legilor estoniene asupra celor unionale
NASCUTI LA 16 noiembrie
42 d. Ch - Imparatul roman Tiberius
1816 - S-a nascut Andrei Muresanu, poet, traducator si eseist, unul dintre fruntasii Revolutiei romane de la 1848 (m. 1863)
1903 - Parintele si teologul Dumitru Staniloae (m. 5 oct. 1993)
CLICK ISTORIC
Se implinesc astazi 188 de ani de la nasterea poetului Andrei Muresanu. In anul 1825 este primit ca elev la Scoala normala saseasca din Bistrita, iar peste cativa ani trece la liceul piaristilor. In 1832 vine la Blaj, unde studiaza doi ani filozofia, apoi teologia. Sase ani mai tarziu Muresanu se stabileste la Brasov, ca institutor la scoala romana condusa de Baritiu. Peste doi ani, in 1840, trece ca profesor la gimnaziul romanesc. Paralel, incepe colaborarea la gazetele lui Baritiu, "Foaie pentru minte..." si "Gazeta de Transilvania". La 1848 se numara printre fruntasii revolutiei. Cu acest prilej scrie "Rasunetul", care devine marsul revolutionarilor romani din Transilvania. In 1849, dupa infrangerea revolutiei, poetul trece in Muntenia, unde e luat prizonier de armata tarista si dus pana in nordul Moldovei. Se stinge din viata in noaptea de 11 spre 12 octombrie 1863.
Credinte populare, traditii, semne
In viata satului romanesc, in Postul Craciunului, inca se mai pastreaza obiceiuri si practici stravechi. In unele regiuni ale tarii, in fiecare zi a Postului, fetele nemaritate adunau cate un lemn de mici dimensiuni. In ziua de Ajun, fetele faceau un foc cu aceste surcele si fierbeau boabe de porumb si de orez macinate, numite crupe. Aceste crupe se asezau pe masa, fetele asteptand in seara respectiva vizita umbrei ursitorului lor. Umbra venea pe cosul sobei sau prin deschizatura prin care iese fumul in tinda caselor taranesti. Vremea din Postul Craciunului era un reper pentru tarani, oferind semne si prevestiri pentru timpul din primavara: daca era vreme moale, atunci primavara se asteptau ploi dese. In acest post, in zilele de luni, miercuri si vineri se mananca bucate fara untdelemn si nu se bea vin. Martea si joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, este dezlegare la untdelemn, vin si peste. Daca in zilele de luni, miercuri si vineri se praznuieste un sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, se poate consuma untdelemn si a se bea vin.