x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 17 august 2010

Marţi 17 august 2010

de Ramona Vintila    |    17 Aug 2010   •   00:00

● Este ziua 229 a anului ● Au mai rămas 136 de zile

SOARELE
Răsare la 6:20
Apune la 20:18
LUNA
Răsare la 15:21
LUNĂ PLINĂ
24 august
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
1 septembrie
LUNĂ NOUĂ
8 septembrie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
15 septembrie


Proverbul zilei:
"Dacă n-ai treabă, fă-te martor"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Miron; Sf. Mc. Straton, Ciprian şi Tirs
Sfântul Miron a trăit în Grecia. Dregătorul Ahaiei, Antipatros, duşmanul creştinilor, a intrat în biserica în care slujea Sfântul Miron ca să-i prindă pe credincioşi. Acesta nu s-a temut pentru viaţa sa, ci a început a mustra pe Antipatros pentru faptele sale păcătoase. Antipatros a poruncit atunci să fie dus în locul de schingiuire. A fost spânzurat şi înţepat cu piepteni din fier. Apoi a fost obligat să treacă prin foc, dar el rămânea nevătămat, fiind ajutat de îngeri. Pentru că a refuzat să se închine la idoli, i s-a scos pielea de pe el. A rămas în-treg şi nevătămat, iar dregătorul s-a sinucis, tulburat de minunea pe care o văzuse. În cele din urmă, în Cetatea Cizicului, Sfântului Miron i s-a tăiat capul.


S-a întâmplat azi
În România
1916 - Primul război mondial. Turcia declară război României;
1964 - A murit Mihai Ralea, sociolog, psiholog, eseist, critic literar, membru al Academiei Române (n. 1896);
1970 - A intrat în funcţiune prima turbină la Centrala Hidroelectrică Porţile de Fier I.

În lume
1942 - Forţele aeriene ale Statelor Unite ale Americii, USAAF, zboară în primul raid aerian în timpul celui de-al doilea război mondial în Europa;
1987 - S-a sinucis, în închisoarea de la Spandau, Rudolf Hess, politician naţionalist-socialist, condamnat în procesul de la Nürnberg la închisoare pe viaţă pentru "complot împotriva păcii mondiale" şi "urzirea unui război de agresiune".

Născuţi la 17 august
1905 - Ada Falcon, cântăreaţă argentiniană supranumită "împărăteasa tangoului" (m. 2002);
1943 - Robert De Niro, actor;
1960 - Sean Penn, actor şi regizor.


Click istoric
Astăzi se împlinesc 85 de ani de la moartea scriitorului Ioan Slavici. S-a născut la 18 ianuarie 1848 în comuna Şiria, de lângă Arad. Debutează în 1871 cu o comedie publicată în revista Convorbiri literare, dar vocaţia lui de prozator se concretizează în 1881, cu volumul "Novele din popor". La Bucureşti este secretar al unei comisii de documente istorice, profesor la Liceul "Matei Basarab" şi redactor la Timpul. În 1882 este ales membru corespondent al Academiei, Secţia istorică. Mai târziu întemeiază ziarul Tribuna şi publică volume de nuvele şi romane, precum şi volume cu caracter memoralistic. Moare la 17 august 1925 în casa fiicei sale, Lavinia, din Crucea de Jos, Panciu.


Credinţe populare, tradiţii, semne
În credinţele populare, Soarele, personificare a astrului zilei, se trezeşte ca oricare gospodar dimineaţa şi se odihneşte noaptea. El are trăsături şi calităţi umane: "Soarele, dimineaţa, când se scoală, e copil de şapte ani şi cât umblă toata ziua, până seara, capătă o barbă albă, până la brâu. Mă-sa îl scaldă în lapte dulce şi iar se face copil"; "Soarele e om. Acolo în mare are soţie. Soarele e cu aripi de foc. Aripile lui sunt aşa rotunde că vin laolaltă, dar în mijloc este om cu cruce în spate". Soarele care întinereşte dimineaţa, când se scoală, şi îmbătrâneşte seara, când se culcă, moare şi renaşte la Crăciun şi Anul Nou. Atunci, la solstiţiul de iarnă, este mic ca ziua, creşte apoi şi devine suficient de puternic la echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, ajunge în plenitudinea forţelor la solstiţiul de vară, când ziua devine cea mai mare din an. (Profesor Ion Ghinoiu)


"Încă o zi infectă..."
17 AUGUST 1875
"În dimineaţa asta, mă simt bine; cu excepţia unei dureri intercostale." (Victor Hugo)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar