x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 28 iulie 2009

Marţi 28 iulie 2009

28 Iul 2009   •   00:00

● Este ziua 209 a anului ● Au mai rămas 156 de zile



Sărbătoare creştină: Sf. Ap. şi diac. Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena
Astăzi sunt sărbătoriţi patru din cei şapte primi diaconi ai Bisericii creştine: Sfinţii Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena. Aceştia au fost aleşi de Apostoli, după Înălţarea Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh, pentru a întocmi case în care să se propovăduiască credinţa creştină şi să se aducă rugăciuni lui Iisus. Sfântul Prohor, fost însoţitor al lui Petru, a fost numit episcop al Nicomidiei şi a fost omorât în timp ce propovăduia în Antiohia. Sfântul Nicanor a fost ucis o dată cu Sfântul Ştefan, moment în care toţi creştinii, în afară de Apostoli, s-au ascuns de păgâni. Sfântul Timon, numit episcop de Bosra, a murit răstignit pe cruce, iar Sfântul Parmena a fost ucis de păgâni, fiind îngropat de Apostoli.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Focul aprins prin frecarea unor lem­ne uscate la urcarea oilor la stână care se menţinea nestins până la Sân­tilie, uneori până la coborârea oilor de la păşunile alpine, se numea Foc viu. Arzând, se credea că acest foc distrugea agenţii malefici, mistuia relele din preajma stânei şi ţinea în frâu vrăjitoarele răspunzătoare de toate ne­cazurile şi calamităţile ce se abă­teau asupra oamenilor, vitelor şi re­coltelor. Menit să purifice spaţiul prin lumina, căldura şi fumul său, focul viu aprins la începutul sezonului pastoral se deosebea de celelalte focuri rituale aprinse la sărbătorile de peste an (Anul Nou, Lăsatul Secului de Paşti, Măcinici, Joimari, Sânziene şi altele) prin tehnologia preistorică a obţine­rii şi arderea lui o perioadă îndelungată de timp. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 28 august 1984 s-a dat startul celei de-a XXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară, la Los Angeles. România a fost reprezentată de 127 de sportivi şi a obţinut un record de medalii (53). Sportivii români au obţinut atunci 20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz, clasându-se pe locul 2 în clasamentul neoficial pe naţiuni (după SUA). Medaliile au fost obţinute de Doina Melinte, Maricica Puică, Anişoara Stanciu, Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Agafia Constantin, Maria Ştefan, Tecla Marinescu, Nastasia Ionescu. Canotaj: Valer Toma şi Petru Iosub (2 rame); Valeria Răcilă (schif); Rodica Arba şi Elena Horvat (2 rame); Elisabeta Oleniuc, Marioara Popescu (2 vâsle). Gimnastică: Ecaterina Szabo (sărituri, bârnă şi sol), ş.a.


S-a întâmplat azi
În România

● 1923 - Lucrările Conferinţei miniştrilor de Externe ai statelor Micii Înţelegeri (I.G. Duca, E. Benes, M. Nincic), la Sinaia. În calitate de observator participă şi fostul ministru al Poloniei la Praga, Peltz. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei româneşti mediază în di­ferendul teritorial, dintre Polonia şi Cehoslovacia, manifestă o ati­tudine amiabilă în problema relaţiilor Micii Înţelegeri cu Un­garia, are un rol ponderator în tratativele bulgaro-iugoslave şi acţionea­ză în vederea lărgirii Micii Înţelegeri cu alte state din Balcani.

În lume
● 1794 - A fost executat Maximilien Robespierre, împreună cu Saint Just, Couthon şi alţi 19 adepţi ai celui supranumit "Incoruptibilul".
● 1976 - Cutremur devastator în Tangshan, China. Peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică.

Născuţi la 28 iulie

● 1929 - Jacqueline Kennedy, soţia preşedintelui american John F. Kennedy (m. 1994);
● 1954 - Hugo Chávez, preşedintele Venezuelei.

×
Subiecte în articol: calendar